|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Zdraví
Oblíbili si ho zejména sportovci a fyzicky aktivní lidé 

Úžasné ovoce dodá energii sportovcům a očistí tělo od škodlivin

13. srpna 2021 09:12 / Depositphotos
 0   0
Tohle je ovoce, které byste měli mít doma. Dokonale si poradí se škodlivými vlivy způsobenými oxidačními procesy. Ideální je pro sportovce, kterým dodá energii a zároveň nezatíží organismus.

Lahodné, a přitom super zdravé. To je acai. Jeho bobule podobné borůvkám jsou pro organismus velmi léčivé. Acai pročišťuje organismus a uvolňuje volné radikály z těla. Podporuje správnou funkci srdce, snižuje hodnotu cholesterolu v krvi, uvolňuje ucpané cévy a celkově pozitivně působí na krevní oběh.

Kde se vzalo

Acai jsou plody palmy Euterpe oleracea, která se vyskytuje v Amazonii. Palma acai dorůstá až 25 m a plodí kolem 20 kg plodů, které mají temně tmavou barvu díky přírodní látce anthokyaninu (antioxidant) a kakaovou vůni a chuť. Domorodci Acai říkají "ovoce, které volá". Indiáni nepoužívali jen nám známé bobule, ale i další části rostliny. Například odvar z listů a semen podávali při horečkách.

Výjimečné složení

V posledních letech se acai stalo jedním z nejoblíbenějších ovocných plodů na světě. Důvodem je především jeho schopnost pohlcovat radikály. Testováním totiž bylo u acai zjištěno jedno z nejvyšších čísel ORAC (oxygen radical absorbance capacity), tedy schopnosti pohltit volné kyslíkové radikály.

Navíc acai obsahuje vitaminy B1, B2, B3 C, E a A, minerály, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, flavonoidy, bílkoviny a vlákninu. Obsažené aminokyseliny zpomalují známky stárnutí a ve spojení s antioxidanty tvoří omlazující bombu, která vyhlazuje pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek. Acai plody jsou také spolehlivým stimulantem, který skvěle dobije energii.

Hlavní účinky:

  • Čistí a posiluje krev.
  • Podporuje srdeční činnost.
  • Doplňuje energii.
  • Detoxikuje játra.
  • Vyplavuje z těla škodliviny.
  • Dodává dobrou náladu.

Ideální je samotné před sportem

Největším rizikem doplňků na bázi acai nejsou samotné bobule acai, ale další přísady. Jednou z nejběžnějších je kofein. Navíc i acai bobule obsahují teobromin, což je látka podobná kofeinu. Citlivým lidem pak může příliš mnoho kofeinu způsobit potíže jako bolesti hlavy a žaludku, nespavost, úzkost, gastrointestinální potíže, nervozitu a další nežádoucí účinky.

Nápoj z acai berry je skvělý před sportovním výkonem, plody jsou ideální do koktejlů a smoothies. Pyré z acai berry lze konzumovat samotné v množství asi 30 ml před jídlem, nebo ho smíchat s vodou, džusem, mléčným koktejlem apod. Dá se též snadno rozmíchat v müsli či jogurtu. Hodí se také do snídaňových kaší. Acai je podobné borůvkám. O jejich blahodárných účincích jsme psali zde.

Zdroj: rozhlas.cz, tradicni-terapie.cz

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu