|  BYDLENÍ
st 9. října, svátek má Štefan α Sára, zítra Marina
Kuchyně
Čerstvě namletá káva je opravdový požitek 

Dokonalé chuti kávy docílíte pouze s kávomlýnkem. Jak jej správně používat a jak o něj pečovat?

22. dubna 2018 12:29 / Shutterstock
 0   0
Kdo neměl doma kávovar, před několika lety jako by nebyl. Moderní přístroje však v poslední době stále častěji nahrazují kávomlýnky. Příjemný ranní rituál provoní kuchyň a dovolí alespoň na pár minut uniknout zběsilému tempu, kterému čelíme během dne.

Určitě každý z nás pil někdy zvětralou kávu a dokáže posoudit, jaký je to rozdíl oproti čerstvě pomleté. Zoxidovanou kávu však pijete denně, pokud máte rádi starého dobrého turka, kterého nabíráte lžičkou z dózy, kam jste přesypali celý pytlík z obchodu. To skutečně není nic pro fajnšmekry.

Dopřát si denně šálek opravdu výrobné kávy není přitom nijak složité. Stačí si pořídit mlýnek na kávu. Pokud ji pijete dva, nelze než doporučit ruční, jestli máte početnou domácnost, zvolte raději elektrický. Všichni kávomilci vědí, že mlýnek na kávu nepředčí ani káva namletá na přání v kavárně nebo pražírně.

Aroma vydrží kávě 8 minut

Ruční mlýnek představuje tradiční způsob mletí kávy, který pamatujeteme z dob našich babiček. Namele tu nejlepší kávu, jakou si dokážete představit. A ta romantika! Ruční mlýnek pracuje na principu mlecích kamenů, které kávu nikdy nepřepálí a namele ji pokaždé rovnoměrně. Upravit si hrubost je také velmi snadné. Jednoduše buď přitáhnete nebo odtáhnete mlecí kameny. Ruční mlýnek je levnější, kávu nepřepálí a má v každém případě své kouzlo. Čerstvě namletá káva si udrží své aroma a vůni osm minut. Čím chutnější ji chcete mít, tím později proto mlete. Káva totiž velmi dobře absorbuje vlhkost a vzduch.

Pozor, ať kávu nepřepálíte

Elektrický mlýnek na kávu znamená větší pohodlí. Je samozřejmě rychlejší, ale také dražší a náročnější na údržbu. Dávku, kterou potřebujete namlít, je většinou možné si nastavit. Hodí se tam, kde se schází ke snídani početná rodina nebo přicházejí často hosté a kávomlýnek představuje lepší variantu než rychlovarná konvice či kávovar. Zatímco u ručních mlýnků melou zrnka kávy pokaždé mlecí kameny, v případě elektrických se můžete setkat také s ocelovými nebo keramickými noži. Recenze hovoří jasně ve prospěch první varianty. Nože totiž mohou kávu přepálit, což se na její chuti pochopitelně odrazí. Jak si doma pochutnat na co nejkřupavějším pečivu jsme psali zde.

Zbytky olejů na sebe naváže rýže

Stejně jako u kávovarů, ani u mlýnků se čištění nevyhnete. Někdo čistí co čtrnáct dní, někdo co měsíc. V mlýnku totiž zůstávají zbytky olejů z kávových zrn, které mohou znehodnotit další várku kávy. Na čištění se osvědčuje zubní kartáček, profouknutí a jednou za čas promlet v mlýnku najemno rýži. Vodě se pokud možno snažte vyhnout. Dají se samozřejmě pořídit i speciální čisticí tablety. Většinou bývají vyrobeny z pšeničné a kukuřičné mouky.

Kávomlýnky, ať už ruční či elektrické, dnes nabízí řada různých výrobců. Na své si přijdou milovníci moderního designu i staromilci. Už nezbývá než si k mlýnku dokoupit kávu podle své chuti a udělat si zaslouženou pauzu.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu