|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Pozor dejte hlavně na bazalku, nesnáší totiž průvan 

Bylinky vám v kuchyni na parapetu neuhynou, pokud se budete držet následujících rad

11. dubna 2018 13:03 / Shutterstock
 20   0
Pažitka, petrželka ani bazalka nejsou na pěstování nijak náročné. Jestli nemáte možnost zřídit si bylinkovou zahrádku, nezoufejte. Vytvořit si ji můžete i v kuchyni na parapetu. Nádherně provoní váš byt a stane se z vás kulinář.

Okenní parapet volte z jednoho prostého důvodu: bylinky potřebují dostatek světla. Ideální je pro ně stanoviště směrem na jih nebo západ, aby měly sluneční paprsky alespoň šest hodin denně. Ale ani pokud máte kuchyň otočenou na opačnou stranu, neodsuzujete bylinky předem k zániku. Uvítají vaši další péči – pravidelnou zálivku.

Bylinky v kuchyni na parapetu vysychají rychleji než na zahrádce před domem. Je proto nutné je zalévat každý den, vhodné je i rosit. Abyste na ně nezapomínala, stanovte si přesně dobu, kdy věnujete sazeničkám minutu – ať už ráno po snídani nebo večer před spaním. Mají raději odstátou vodu. Bylinky však sledujte. Zálivka by jim měla prospívat, ne je zahubit. Obzvlášť citlivé na přelití jsou pažitka, petrželka, bazalka a máta – přesně ty druhy, které doma využijeme nejčastěji. Hnojivům se raději vyhněte. Přece jen je to chemie.

Jak bylinky zasadit

Aby bylinky bujně rostly a vy jste mohla sklízet, vyhovuje jim teplota mezi 15 a 20 stupni. Nemají rády průvan, hlavně bazalka je na na něj dost háklivá. Co se týče nádob, mají raději hliněné květináče než plast. Pokud se vám do moderního interiéru vyloženě nehodí, zvolte raději samozavlažovací truhlík nebo kaskádový hrnec. Výhodou je, že kuchyňské výpary bylinkám nijak nevadí.

Dno vyložte úlomky cihel, kamínky nebo hrubým štěrkem. Díky tvrdšímu podkladu nebudou uhnívat kořínky rostlin. Přidejte substrát smíchaný s kompostem a pískem. Bylinky mají rády lehký a propustný. Pokud zvolíte semínka, sypte je spíš do středu, aby vám v květináči vyrostl hezký trs.

Ze semínek můžete bylinky pěstovat po celý rok. V tomto období však nelze než doporučit sazeničky, které koupíte za pár korun na trhu nebo v dobrém zahradnictví. Krom toho, že prvotní péči už vyřešil někdo za vás, mají větší šanci na přežití.

Z jakých druhů vybrat

Když už se pro bylinky v kuchyni rozhodnete, většinou nezůstanete u jedné. Jaké vybrat? Ty, které vám chutnají a které spotřebujete. Dobré je začít řeřichou, která je zcela nenáročná. Semínka vysejete na kousek vlhké vaty a už po několika dnech sklízíte. Řeřicha baví i děti, navíc se hodí do pomazánek nebo na chleba.

Řada hospodyněk si nedokáže představit vaření bez libečku, který je skvělý na dochucení polévek i do těstovin. Supluje maggi. Do těstovin, polévek i salátů pak využijete petrželku, pažitku, bazalku i rukolu. Zejména v letním období uvítáte kopr, který využijete na tzatziky, do omáčky nebo na lososa.

Z máty a meduňky vyrobíte osvěžující drink nebo voňavý čaj. Milovníci asijské kuchyně se neobejdou bez koriandru. Na pečení různého masa se bude hodit tymián, rozmarýn, dobromysl i saturejka. Bylinky skvěle dozdobí i studené mísy.

Jak bylinky kombinovat

Není možné vysadit společně bylinky, jak se vám zlíbí. Jisté druhy se totiž snesou více, nebo méně. Například petrželce se bude dařit společně s pažitkou, dobromyslí, mateřídouškou či šalvějí. Kopr můžete zasadit vedle koriandru, fenyklu či anýzu. Bazalka se snese s řeřichou, majoránkou, saturejkou, řeřichou i koprem. Pozor na bylinky, které se hodně rozrůstají a mohou ostatní utiskovat. Jsou to máta, tymián, dobromysl i šalvěj.

Jak rostlinky sklízet

Sbíráme lístečky bylinek, a to před kvetením. Při květu totiž mohou být listy hořké – platí to hlavně o bazalce. Máta zesílí tak, že jí při sklízení zaštipujeme konečky. Větší úrodu lze nasušit nebo zamrazit, případně udělat radost sousedce.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu