Kuchyně
Nevycházíte s penězi? Víme, kde všude je možné ušetřit.
Super tipy, jak ušetřit v kuchyni při vaření, mytí nádobí i chlazení potravin
22. března 2018 11:27 /
Shutterstock
0
0
Špatné návyky nás mohou přijít pěkně draho. Některé z nich si přitom ani neuvědomujeme. Překvapí nás jenom účty a skutečnost, že skoro nic neušetříme. Jak z toho ven? Poradíme vám, jak si peníze pohlídat hezky z gruntu.
Sporák, nádobí, myčka nádobí i chladnička. Za tím vším stojí nemalé náklady, ale i obrovská možná úspora. Záleží pouze na tom, jakým způsobem jste v kuchyni zvyklí fungovat.
Na čem vaříte?
- Indukční deska stojí nejvíc, ale vaření na ní je nejlevnější.
- O polovinu méně než na elektrickém sporáku vás vyjde příprava jídla na plynu. Spotřebu však zvýší hořáky zanesené mastnotou.
- Pokud vaříte na elektřině, vypínejte sporák klidně deset minut před koncem vaření. Využijete zbytkové teplo.
- Vždy používejte nádobí odpovídající velikosti hořáku nebo plotýnkám. Podle propočtů ušetříte až 30 procent energie.
V čem vaříte?
- Nádobí hraje při úspoře velkou roli. Zatímco nerez a měď na sebe více „vážou“ teplo, smalt na tom není tak dobře.
- Náklady i čas jednoznačně ušetří tlakové hrnce. Jakékoliv hrnce, v nichž vaříte, by měly mít rovné dno.
- Vždy používejte na hrnec poklici. Při vaření ušetříte až čtyřnásobně.
- Vodu uvaříte daleko rychleji a za menší peníze než na plotně v rychlovarné konvici. Vařte však jen tolik, kolik spotřebujete. A pravidelně čistěte vodní kámen! Osvědčuje se například kyselina citrónová.
- O polovinu levnější než na sporáku je ohřev v mikrovlnné troubě.
Jak myjete?
- Daleko úspornější než dřez je mytí v myčce. Vysoká je však počáteční investice. Myčku je navíc nutné pravidelně čistit a pouštět ji až v okamžiku, kdy je plná.
- Vyšší energetická třída znamená v případě nákupu spotřebičů větší úsporu. Platí to o všech, které jsou permanentně v zásuvce. Skvělé vychytávky, které fungují a navíc šetří vaši peněženku při úklidu domácnosti, najdete zde.
Jak chladíte a mrazíte?
- Ledničku nenechávejte nikdy dlouho otevřenou. Vlivem tepla bude častěji spínat. Stejně tak by neměla stát blízko trouby nebo sporáku.
- Do chladničky nepatří teplé potraviny, i ty zvyšují náklady. Pravidelně z ní odstraňujte námrazu.
- Lednička si lépe udrží svou teplotu, když je plná. Je dobré vysát jednou za čas prach na zadní mřížce.
- Pultové mrazničky jsou méně náročné na elektřinu než skříňové varianty.