|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Domácí
V boji proti covidu může naše tělo získat dodatečnou sílu  

Superimunita proti covidu ochrání i před budoucími mutacemi. Vědci odhalili, kdo a jak jí může dosáhnout

27. září 2021 15:24 / Depositphotos
 0   0
Nové studie vědců z celého světa odhalují zajímavý fenomén. Hovoří se o něm nejčastěji jako o hybridní imunitě, která je neuvěřitelně silná. Lidé, kteří touto imunitou disponují, jsou podle odborníků pravděpodobně chráněni před všemi variantami viru SARS-CoV-2, včetně těch, které ještě neexistují.

Zdá se, že recept na tuto imunitu je poměrně snadný. Vědci ji odhalili u lidí, kteří nejprve prodělali covid-19 a posléze se nechali naočkovat mRNA vakcínami od firem Moderna nebo Pfizer/BioNTech. Studie zjistily, že tito lidé mají mimořádně silnou imunitní odpověď vůči koronaviru. V jejich těle je velmi vysoká hladina protilátek, které se navíc vyznačují pozoruhodnou flexibilitou. Znamená to, že imunita těchto lidí je pravděpodobně schopná je bránit proti všem variantám, které kolují po světě. 

Podle odborníků jde však o vzácný jev. „Je to označení pro jedince, kteří si vytvářejí velké množství protilátek," prohlásil Mohanakrishnan Sathyamoorthy, vedoucí katedry vnitřního lékařství Texaské křesťanské univerzity. Podle vědců se ale dá předpovědět, že lidé s tzv. hybridní imunitou  budou docela dobře chráněni před většinou, možná dokonce i všemi variantami, se kterými se v dohledné budoucnosti setkají.

U kterých lidí vědci odhalili superimunitu? Jednalo se o jedince, kteří byli v roce 2020 infikováni virem SARS-CoV-2 a později podstoupili očkovaní mRNA vakcínami (tento typ vakcín vyrábí firmy Pfizer/BioNTech a Moderna) proti covidu-19. „Tito lidé reagují na vakcínu úžasně," konstatovala viroložka Theodora Hatziioannouová. Podle vědkyně protilátky v krvi těchto lidí mohou dokonce neutralizovat SARS-CoV-1, koronavirus, který se objevil před 20 lety. „Ten virus je přitom velmi odlišný od SARS-CoV-2," dodala Hatziioannouová. SARS-CoV-1 je virus, který způsobil epidemii SARS v letech 2002 až 2004. Přestože se jedná o úplně jiný koronavirus, i proti němu jsou lidé se "superimunitou" chráněni.

Viroložka ani její kolegové nicméně nejsou schopni říct, jestli každý, kdo prodělal covid-19 a pak dostal mRNA vakcínu, má tuto pozoruhodně silnou imunitu. „Studovali jsme tento jev pouze u několika pacientů, protože je to velmi obtížný výzkum," vysvětlila Hatziioannouová.

Podle odborníků se bude jednat spíše o vzácný jev. Proto je podle nich lepší nechat se očkovat. Pokud jste se nakazili, může vás uklidňovat to, že kromě infekce můžete svou imunitu posílit ještě vakcínou. Podle vědců si touto cestou můžete vytvořit takovou úroveň imunitní odpovědi, která je pozoruhodná. Nová analýza o původu koronaviru. Pokud se potvrdí, bude to velké překvapení.

Zdroj: npr.org.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu