|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Odcházející Angela Merkelová se pravidelně objevovala v anketách jako nejvlivnější žena světa,  

Zelení ve volbách triumfují v Berlíně. To je špatná zpráva pro tamní velké nemovitostní vlastníky

27. září 2021 08:57 / Depositphotos
 0   0
Sociální demokracie (SPD) vyhrála německé parlamentní volby, konzervativní CDU/CSU skončila druhá. Volební lídr SPD Olaf Scholz prohlásil, že učiní vše, aby příštím německým kancléřem byl právě on. Kancléřské ambice má však stále i kandidát CDU/CSU Armin Laschet. Zásadní bude, s kým budou chtít do vlády třetí Zelení a čtvrtí svobodní demokraté (FDP).

Němečtí voliči už vědí, že volby do jejich parlamentu dopadly hodně těsně a že označit někoho za jasného vítěze v podstatě není možné. Úplně překvapeni být ale nemohli. Kdo ale povede jejich příští vládu, tak zůstává po německé volební neděli nejasné. Ať už nakonec povládne v Berlíně jakákoli konstelace, přímé a bezprostřední dopady na vztahy mezi Českem a Německem to mít nebude. 

V německých volbách zaostali za očekáváním jak Zelení, tak Levice. První ze stran jen mírně, druhá výrazně. To snižuje, případně vylučuje možnost uzavření levicově orientované vlády SPD, Zelených a právě Levice. Rovněž utvoření vlády SPD a Zelených může být obtížnější. To je pro českou ekonomiku spíše příznivá zpráva. Levicová německá vláda by totiž zřejmě kladla větší důraz na ozeleňování jak ekonomiky německé, tak eurounijní. Tento důraz není v souladu s hospodářskými zájmy ČR, které kvůli silné závislosti na průmyslu, často těžebním či těžkém, vyhovuje pomalejší tempo zelené tranzice.

Historicky nejslabší výkon podala podle prvotních šetření CDU/CSU. Její propad u voleb se však obecně čekal, přesto jde vzhledem k dosavadnímu poválečnému vývoji o “šok”. Stále si zachovává jistou šanci podílet se na příští německé vládě. Očekáváním dostála FDP, která se tak s poměrně vysokou pravděpodobností bude podílet na příští německé vládě. Bude brzdit zelenou tranzici, což je pro českou ekonomiku z výše uvedeného důvodu příznivá zpráva. Zároveň ovšem bude klást značný důraz na fiskální konsolidaci, což je pro Česko z výše uvedeného důvodu zpráva spíše nepříznivá.

Vlastně jedinou vládní konstelaci, při níž by se dva pravděpodobné “jazýčky na vahách”, Zelení a FDP, nepodílely na příští německé vládě, představuje vznik velké koalice mezi SPD a CDU/CSU. Levice, ani Alternativa pro Německo se do vlády takřka jistě nedostanou. V Německu volby tedy podle všeho vyhrál politický střed.

Jedno téma, které by se mohlo stát potenciálním zdrojem sváru mezi Prahou a Berlínem, existuje. A to pokud budou hrát klíčovou roli v budoucí německé vládě Zelení. Ti postavili svou kampaň na závazku dosáhnout klimatické neutrality ještě rychleji, než se dosud počítalo. To bude mít v neposlední řadě vliv i na německý automobilový průmysl, včetně jeho českých odnoží a dodavatelů.

Zároveň také chtějí Zelení přejít na elektrickou energii vyrobenou výlučně ze zelených zdrojů daleko dříve, než plánovala končící vláda. Z jejich pohledu ovšem k zeleným zdrojům rozhodně nepatří jaderné elektrárny. Zelení nebývale uspěli v hlavním městě Berlíně. Mají tak šanci poprvé v historii obsadit post starosty. To by zvýšilo pravděpodobnost určité formy vyvlastnění berlínských nemovitostí z rukou velkých nemovitostních společností. Následky rozhodnutí EU dopadne na občany tvrdě již tuto zimu. A tím to bohužel neskončí.

Zdroj: fxstreet.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu