|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Domácí
Politici Evropské unie obvinili Kreml ze záměrného zadržování dodávek plynu 

Rusko drží Evropu v energetické pasti. Odmítá zvýšení dodávek plynu

27. září 2021 13:32 / Depositphotos
 0   0
Přibližně 40 politiků EU požádalo Evropskou komisi, aby prošetřila souvislost  jednání Gazpromu a rekordního růst evropských cen plynu. Podle Mezinárodní Energetické Agentury (IEA) jednání Ruska ovlivňuje ceny plynu v Evropě.

Politici Evropské unie obvinili Kreml ze záměrného zadržování dodávek plynu. Mezinárodní Energetická Agentura apeluje na ruskou vládu, aby zvýšila dodávky zemního plynu do Evropy. Rusko však odmítá žádosti vyhovět, i přes rekordně vysoké ceny zemního plynu na celém kontinentu. S informací přišel deník Guardian. „Domníváme se, že pro zvýšení dostupnosti plynu v Evropě a přípravu evropských zásob na nadcházející zimní topné období by mohlo udělat Rusko více,” uvedla IEA, pravidelně provádějící kontrolu energetické politiky svých členských zemí.

Podle  agentury je tato situace příležitost pro Rusko upevnit svou pověst jakožto spolehlivého dodavatele pro evropský trh. Rusko své dlouhodobé smlouvy sice plní, ale jeho vývoz do Evropy od roku 2019 klesl, uvedla IEA. Ceny plynu v Evropě se nadále pohybují v blízkosti rekordních hodnot a pokud by přišla nadprůměrně chladná zima, mohou být ceny plynu v zimě ještě vyšší.

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom jako jeho hlavní dodavatel oznámil dokončení výstavby plynovodu v první půlce tohoto měsíce. Stále se však čeká na odsouhlasení německého síťového regulátora (Bundesnetzagentur), který v rámci pravidel EU zakazuje, aby firma těžící plyn byla zároveň přepravcem plynu. Smyslem takového nařízení je zajištění spravedlivé soutěže na trhu s plynem.

Státní úředníci a vedoucí představitelé společnosti Gazprom v Rusku uvedli, že po schválení plynovodu Nord Steam 2 by prodej plynu do Evropy mohli zvýšit. Momentálně Rusko svou dostupnou kapacitu k vývozu plynu do Evropy plně nevyužívá.

„Dnešní situace připomíná vládám, jak důležité jsou bezpečné a cenově dostupné dodávky energie, zejména pro nejzranitelnější části naší společnosti," uvedl Fatih Birol, výkonný ředitel IEA. Evropu čeká další šok. České domácnosti se musí připravit na výrazné zdražení plynu.

Zdroj: guardian.com, oenergetice.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu