|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Domácí
Česku hrozí blackout už několik let, říká expert 

Hrozí velký problém. Česko stojí před nevyřešenou otázkou

26. září 2021 12:19 / Deposipthotos
 0   0
Uhelné elektrárny postupně nuceně vypínají svůj provoz a před Českem je stále nevyřešená otázka, jak chybějící energii již ve velmi blízké budoucnosti nahradí. Česku hrozí blackouty už za pár let. Uhlí je drahé a končí. Další plán chybí.

Vláda chce sázet na jádro a připravuje výstavbu nového bloku. Evropská unie však jádro mezi čisté zdroje neřadí a Andrej Babiš nebyl schopný vyjednat žádnou výjimku. Nový jaderný zdroj je navíc otázka spíše až dalšího desetiletí.

Ceny elektřiny už nyní vysoké kvůli emisním povolenkám by to ještě vyhnalo vzhůru.Spalovací elektrárny začínají prodělávat právě kvůli velmi drahým emisním povolenkám, které jsou hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů. Jejich cena stále roste, už překonala rekordních 60 eur (přes 1500 korun) za tunu. Rostoucí náklady elektrárny přenášejí alespoň z části na spotřebitele a elektřina tak zdražuje.

ČEZ již v loňském roce uzavřel elektrárnu Prunéřov, v současné době chystá ukončení černouhelných Dětmarovic. Tempo uzavírání uhelných elektráren není dopředu dané. Až tedy nastane ještě větší útlum uhlí, bude Česko velmi pravděpodobně čelit zásadnímu problému s nedostatkem elektřiny. Vláda se na tuto situaci nijak nepřipravila a narychlo se snaží alespoň s nějakým plánem přijít teď. Spoléhá na peníze z modernizačního fondu, kterým chce unie zalepit finanční výpadky po radikální energetické transformaci, z toho by však měly plynout prostředky hlavně na obnovitelné zdroje.

„Na Temelín ani Dukovany nelze čerpat. Umožnění tohoto čerpání se zdá být primárním cílem české evropské diplomacie," poznamenal k tomu hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň. 

Případné výpadky energie by tak měl nahrazovat hlavně plyn. „Plyn, přestože se jedná o fosilní zdroj, má nižší emisní náročnost a modernizační fond s ním jako s přechodným palivem do plné dekarbonizace počítá. Plynové technologie jsou navíc běžně komerčně dostupné s krátkou dobou výstavby," podotkl k tomu výkonný ředitel Jiří Gavor s tím, že po ztrátě výhody domácího uhlí si musíme především udržet pozici země s robustní elektrizační i plynárenskou sítí. Následky rozhodnutí EU dopadne na občany tvrdě již tuto zimu. A tím to bohužel neskončí.

Zdroj: oenergetice.cz, echo24.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu