|  ZPRÁVY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Domácí
Socha T. G. Masaryka, prvního prezidenta Československé republiky, stojí na Hradčanském náměstí 

Další miliardář zvažuje vstup do politiky. Prezidentem ČR by mohl být mladý extrovert

27. září 2021 08:02 / Depositphotos
 0   0
Mandát současného prezidenta Miloše Zemana končí v roce 2023. Zeman již nebude moci funkci obhajovat, protože byl zvolen hlavou státu dvakrát za sebou. A začíná se stále častěji mluvit o tom, kdo ho na Hradě nahradí.

Do bojů by se mohl zapojit i známý český miliardář a matematik Karel Janeček. Podle informací serveru Lidovky.cz se zakladatel společnosti RSJ Investments a nově také majitel ankety Český slavík už několik měsíců zabývá myšlenkou na prezidentskou kandidaturu. „Přemýšlí nad tím. Už si k tomu nechal vypracovat průzkum," píše server. Janečka ke kandidatuře vyprovokovalo omezování svobod spojené s protipandemickými opatřeními během koronakrize.

Janeček je neúnavným propagátorem volební metody D21, kterou poprvé představil v říjnu 2012. V tomto systému má volič více hlasů. V důsledku tím oslabuje nutnost vymezování kandidátů proti sobě. Umožňuje také dávat negativní hlasy. Minulý týden Janeček oznámil patronát nad tradiční hudební anketou Český slavík. Nově ponese jméno Český slavík 21. Ústřední roli ve výběru nejlepších hudebníků bude hrát právě Janečkova volební metoda.

Při prezentaci nového směřování hudební soutěže zmínil jako příklad užitečnosti metody D21 prezidentskou volbu. „Jak bude vypadat předvolební prezidentská kampaň u systému D21? To bude pozitivní předvolební kampaň. Kandidát, který chce vyhrát, musí získat nejen hlasy svých voličů, ale musí získat i druhé a třetí hlasy od ostatních voličů," zdůraznil po tiskové konferenci k Českému slavíku 21. Podle Janečka budou kandidáti v prezidentských volbách donuceni vyzdvihovat i silné stránky svých konkurentů. „Bude to soutěž pozitivní kreativity sjednocující společnost," slibuje si Janeček.

S oficiálním oznámením vlastní kandidatury zatím Janeček vyčkává. Souvisí to s nejasnou situací na politické scéně. Koalice Spolu ani PirSTAN dosud neřekly, koho podpoří v prezidentských volbách. Premiér Babiš minulý týden pouze uvedl, že chce postavit za ANO vlastního nominanta. Delší dobu se spekuluje, že by mohl kandidovat na Pražský hrad po Miloši Zemanovi sám šéf hnutí.

A kdo zatím řekl či naznačil, že by mohl na Hrad kandidovat? Senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, kteří to zkoušeli už minule. „Všechno směřuje k tomu, že se rozhodnu kandidovat. Vlastně již jsem skoro rozhodnutý. V podstatě jen čekám, zda se neobjeví jiný kandidát, kterému bych důvěřoval a měl by větší podporu občanů. Hlavně, aby to zase nebyl nějaký bývalý komunista. To už bych nevydýchal,“ řekl na jaře v rozhovoru pro iDNES.cz exministr Michael Kocáb.

Kandidaturu zvažuje rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kandidaturu už oznámila právnička Klára Long Slámová, která zastupovala například Jiřího Kajínka, zvažuje ji šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula. A také generál Petr Pavel, podle bookmakerů hlavní Babišův soupeř. Pavel ale ještě stoprocentně svou kandidaturu na Hrad nepotvrdil. 

Janečkovi ale nehrají do not vžité představy a preference českých voličů. „Většinová poptávka je po usedlejším typu osobnosti. Z průzkumů vyplývá, že by kandidát měl mít předchozí politickou zkušenost. Volič tomu přikládá poměrně velkou váhu," přibližuje expert nálady veřejnosti Jan Herzmann. Velmi důležité pro hledání Zemanova nástupce ale bude rovněž to, v jaké situaci bude česká společnost. Podle Herzmanna může volbu ovlivnit hospodářská konjunktura, její pokles či zhoršení pandemie koronaviru. Rusové musí na Zemana i Klause něco vědět, myslí si novinář.

Zdroj: lidovky.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu