|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
USS Constitution bývala kdysi pilířem amerického námořnictva 

Nejstarší funkční válečná loď světa brázdí vody oceánů od roku 1797

02. srpna 2017 12:09 / Internet
 11   4
USS Constitution bývala kdysi základním pilířem amerického námořnictva. Nyní je nestarší válečnou lodí na světě, která je stále na hladině. Minulý týden, byla ukončena dvouletá práce restaurátorů a loď byla opět spuštěna na hladinu.

Mohutná dřevěná loď byla za velké slávy poprvé spuštěna na vodu v roce 1797 a od té doby si získala značnou reputaci, zejména zásluhou na vítězství ve válce v roce 1812.

„Tato prastará loď byla dlouhou dobu základním stavebním kamenem amerického námořnictva,“ uvedl Robert Gerosa, jeden z velících důstojníků.

Náročná dvouletá oprava tak opět prodloužila životnost vzácného plavidla. USS Constitution je také posledním přeživším ze šesti lodí, které byly na přelomu 18 století vyrobeny poté, co prezident George Washington podepsal zákon o námořní výzbroji.

Tento typ dřevěných lodí musí každých 20 let do suchého doku, kvůli opravám částí, které se nachází pod hladinou. Aktuální renovace také zahrnovala výměnu 100 plechových desek, které pokrývají trup lodi, novými měděnými pláty.

USS Constitution vstoupila do doku v historickém námořním přístavu v Charlestown během roku 2015 v den, kdy byl očekáván největší příliv v roce. Díky tomu byl celý dok zaplaven a loď bezpečně umístěna na pracovní pilíře.

Nyní po opuštění suchého doku, bude historické plavidlo dočasně zakotveno na moři kousek od přístavu, kde podstoupí další restaurátorské práce. V září by se pak mělo znovu zařadit do výkonu své práce.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu