|  TECHNIKA
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Věda a technika
Etiopie je přírodní genetickou bankou kávy Arabika 

Vědci přišli s katastrofickým scénářem. Milovníky dobré kávy jejich zpráva rozhodně nepotěší

27. června 2017 15:14 / Shutterstock
 11   5
Arabika je díky svému výraznému aroma a jemné chuti celosvětově nejpopulárnějším druhem kávy. Vědci nyní zjistili, že v Etiopii odkud tato káva pochází a jež je jejím největším producentem hrozí výrazný úbytek produkce a také zhoršení kvality vlivem klimatických změn.

Arabika je díky svému výraznému aroma a jemné chuti celosvětově nejpopulárnějším druhem kávy. Vědci nyní zjistili, že v Etiopii odkud tato káva pochází hrozí výrazný úbytek produkce a také zhoršení kvality vlivem klimatických změn.

Podle nejnovějšího výzkumu by mohly stoupající teploty a ubývající množství srážek způsobit až 60% úbytek pěstitelských oblastí v Etiopii. Tato chudá země je největším světovým producentem Arabiky té nejvyšší kvality.

Pokud by se předpověď vědců opravdu vyplnila, zasáhlo by to velmi nepříznivě již tak nestabilní ekonomiku Etiopie, která je na vývozu kávy silně závislá. Podle propočtů by totiž muselo ukončit nebo výrazně omezit svou produkci přibližně 15 milionů zdejších farmářů. V takovém případě by také cena kávy začala velmi rychle stoupat a v některých zemích by nemusela být vůbec dostupná.

„Arabika pochází z vysokohorských lesů Etiopie a je to jeden z mála našich přírodních pokladů,“ řekl Sebsebe Demissew, vedoucí botanik z univerzity v Addis a také jeden ze spoluautorů nově zveřejněné studie. „Vzhledem k tomu, že Etiopie je hlavní přírodní genetickou bankou kávy Arabika, tak to co se stane zde, promítne se s odstupem času v produkci Arabiky všude ve světě.

Vědecký tým složený z odborníků z Británie a Etiopie použili počítačové modelování, které simulovalo vliv klimatických změn na nejrůznější regiony v Etiopii. Bylo prokázáno, že zvýšení teploty o pouhé 4 °C by způsobilo pokles produkce o 39–59%.

Druh Arabika dnes představuje zhruba 70% světové produkce kávy a v Etiopii byla objevena a pěstována již od 9. století. Tento oblíbený druh se sice dnes pěstuje i v dalších zemích po celém světě, ale Etiopie je stále jediným domovem genetických variací, které jsou důležité pro dlouhodobé udržení potřebné kvality.

„Některé z těchto genetických variací časem zcela jistě vymizí, pokud nedojde ze strany člověka k zásahu,“ uvedl ve zprávě Aaron Davis, vědec z britské botanické zahrady a jeden z autorů studie.

Situace však není bezvýchodná a existuje několik možných řešení tohoto problému. Jedním z nich je přesouvání pěstitelských oblastí do horských lesů, což může vést k pozvolnému obnovení potřebného množství pěstitelských oblastí pro udržení produkce.

Existuje několik možných řešení. Vědci zjistili, že přemísťování kávových plantáží do lesů v kopcích může mít za následek čtyřnásobný nárůst pěstitelských oblastí. Ovšem i toto řešení má své limity, protože vědci odhadují, že do roku 2040 se kávové pěstitelské plantáže dosáhnou až k vrcholu hory Etiopie. Etiopie je dnes 5 největším producentem kávy a největším producentem v Africe.

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu