|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Speciální pašerácká ponorka uveze až několik tun kokainu 

Pašování narkotik zažívá zlaté časy. Stále častěji se objevují nelegální ponorky naložené drogami

09. března 2020 09:28 / Internet
 0   0
Policejní protidrogové útvary v USA stále častěji odhalují velké množství drog převážených ve speciálních ponorkách. Pašerácká plavidla jsou navíc často navržena tak, aby minimalizovala svůj profil a byla hůře odhalitelná. Ponorky dokáží plout nepřetržitě tisíce mil. Nedávno byla jedna z nich odhalena na pobřeží Španělska.

Pašeráctví narkotik je celosvětový stále rostoucí problém a vynalézavost drogových překupníků nezná hranic. Specializované útvary v USA například stále častěji odhalují speciální plavidla na převoz drog, včetně speciálních nízkoprofilových ponorek, které jsou hůře odhalitelné sonarem.

Tyto ponorky většinou vyplouvají z Jižní Ameriky a dokáží transportovat nepozorovaně tuny drog až do Španělska, kde byla nedávno jedna z takových ponorek zabavena. 

Počet případů, kdy jsou drogy přepravovány v ponorkách, byl v roce 2019 enormní. Jedná se většinou o plavidla postavená v džunglích Jižní Ameriky, které pak s nákladem drog podnikají riskantní cesty přes východní Pacifik, Karibik a Atlantský oceán. Těžko odhalitelné ponorky tak drogovým gangům poskytují poměrně bezpečný způsob, jak přepravovat drogy po celém světě.

Například ponorka, která byla objevena ve Španělsku, urazila neuvěřitelnou vzdálenost přes sedm tisíc kilometrů. Americké úřady se domnívají, že se jim však podaří odhalit maximálně patnáct procent všech zásilek, které jsou pod vodou transportovány. Podle statistik tak v Jižní Americe může v rukou drogových kartelů sloužit až 144 podmořských plavidel různých velikostí.

Kolumbijské úřady začaly odhalovat upravené motorové čluny a lodě s nízkým profilem již na počátku 90. let. Tato plavidla jsou zpravidla stavěna na kolumbijském pobřeží, odkud pak vyplouvají do Tichého oceánu nebo do Karibského moře. 

Zpočátku se většinou jednalo o nízkoprofilové upravené čluny se zakrytým prostorem pro posádku, aby lépe odolávaly nárazům vln. Skutečné ponorky začali pašeráci používat až v roce 1995, kdy byla odhalena menší ponorka na kolumbijsko-ekvádorské hranici. Tato ponorka byla schopna nabrat vodu a celá se ponořit pod hladinu, také byla vybavena radarem.

Experti odhadují, že za posledních 30 let bylo postaveno až 800 lodí pro převoz drog z Jižní Ameriky. Počet plavidel však podle statistik neustále roste. Zatímco v roce 2009 se předpokládalo, že drogové kartely provozují asi 8 plavidel, v roce 2019 už to bylo více než 140 plavidel různého typu. Dále čtěte: Unikátní japonská ponorka z druhé světové války byla skutečné monstrum.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu