|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Vozítko Perseverance bude zkoumat přítomnost dávného života na Marsu 

Na Mars poletí nový robot Perseverance. Bude poháněn jadernou energií

08. března 2020 17:00 / NASA
 0   0
V červenci by měl zamířit na rudou planetu další průzkumný robot NASA. Robot dostal jméno Perseverance a na Marsu se přidá ke svému předchůdci, robotickému vozítku Curiosity. Mise nového robota bude zaměřena na vyhledávání známek dávného života na Marsu

Americká NASA představila jméno svého nového roveru, který poletí na Mars. Nový robot jménem Perseverance poletí na rudou planetu již letos v červenci nebo v srupu a jeho mise bude soustředěna zejména na hledání stop dávného života.

Perseverance je šestinápravový automatický vědecký robot o hmotnosti 1,04 tuny a jeho provoz, stejně jako dohled nad celou misí, bude mít na starosti Laboratoř proudových pohonů (JPL) NASA. Laboratoř bude řídit i další části mise, jako například ty s cílem charakterizovat klima a geologii planety.

Robot bude na Marsu shromažďovat vzorky hornin a prachových usazenin, které by měly v budoucnu být přepraveny na Zemi. Mise má být součástí příprav plánované cesty člověka na Mars. Rover by měl na povrchu Marsu přistát v únoru roku 2021.

Soutěž o pojmenování roveru Mars 2020 začala NASA loni koncem srpna. Děti, žáci a studenti při ní v základním kole poslali téměř 28 tisíc návrhů. Z nich nakonec experti vybrali jméno Perservence, které navrhl žák sedmé třídy z Virginie Alexander Mather.

Perservence je zatím poslední v řadě výzkumných vozidel vyslaných na Mars, která pojmenovali američtí školáci. Od Sojourner v roce 1997, přes Spirit a Opportunity, které na rudé planetě přistáli v roce 2004, až po rover Curiosity, který na Marsu bádá od roku 2012. Dále čtěte: V povrchu Marsu byla objevena velká díra. Vede do podzemní jeskyně.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu