|  TECHNIKA
ne 28. dubna, svátek má Vlastislav, zítra Robert
Věda a technika
Sopka byla naposledy aktivní v roce 2018 

Vulkán Tungurahua je nestabilní. Pokud se zhroutí, způsobí obrovskou katastrofu

22. února 2020 09:56 / Internet
 14   1
Sopka Tungurahua je podle expertů nestabilní a hrozí zhroucení jedné jeho stěny. Naznačují to snímky z vesmírných satelitů, kde jsou patrné silné deformace. Pokud nastane sesuv, může to způsobit vážnou katastrofu a ovlivnit životy tisíců lidí.

Ekvádorský vulkán Tungurahua se tyčí do výšky několika tisíc metrů a podle údajů z vesmírných družic byla zaznamenána na jeho stěně silná deformace, která naznačuje, že by se stěna mohla zhroutit. K poškzení stability stěny došlo podle expertů během poslední aktivity zaznamenané v roce 2018.

Sopka Tungurahua má za sebou bohatou historii jako například silnou erupci, která se odhrála před třemi tisíci lety. Během této události se zhroutila jedna z jejích stěn a zasypala území o rozloze jedenácti tisíc fotbalových hřišť.

Další výrazná aktivita byla zaznamenána před dvaceti lety, kdy muselo být z oblasti evakuováno 25 tisíc lidí. Sopka se naposledy probrala v roce 2018 a vědci se domnívají, že právě během této aktivity došlo k poškození další části sopky. 

Ze satelitních snímků byly totiž zjištěny silné deformace na jejím svahu, které naznačují, že sopečná stěna je nestabilní a hrozí její zhroucení. Pokud tato situace nastane, mohl by se opakovat scénář z období před třemi tisíci lety.

Vulkán Tungurahua se tyčí do obrovské výšky 5023 metrů nad mořem a nachází se 140 kilometrů jižně od hlavního města Quito. Podle vědců vznikly deformace kvůli nepoměru mezi množstvím dodávaného a vyvrženého magmatu.

Satelitní údaje naznačují, že se stěna vulkánu nadzvedla o přibližně 3,5 centimetru. Čím více hmoty se na místo dostane, tím větší tlak působí na stěnu, což by nakonec mohlo vést k jejímu sesuvu. Během posledního sesuvu bylo zavaleno sutinami území o rozloze 80 čtverečních kilometrů do dálky 15 kilometrů od sopky. Dále čtěte: (Pod africkým ostrovem Mayotte probíhá velice zvláštní vulkanická činnost).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu