|  TECHNIKA
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Auto
Hasiči převzali nové speciály pro zásahy v těžkých podmínkách 

Hasiči převzali nové speciály Tatra pro zásahy v těžkých podmínkách. Jsou mezi nimi i pancéřová vozidla

05. března 2020 10:48 / Tatra Trucks
 50   1
Minulý týden se konalo v Hlučíně slavnostní předání zbrusu nových speciálních vozidel Tatra do rukou příslušníků Záchranného útvaru Hlučín HZS České republiky. Mezi převzatými vozidly se nachází jak hasičské stříkačky, tak velkoobjemová cisterna.

Příslušníci záchranného útvaru Hlučín HZS České republiky si v úterý 20.2. převzali od zástupců společnosti Tatra Trucks zcela nové hasičské vozy. Hasiči tak do svého vozového parku zařadili další unikátní moderní vozidla na podvozcích Tatra.

Hasiči dostali nově k dispozici dvě speciální hasičská vozidla – cisternovou zodolněnou stříkačku CZS 15 Triton a velkoobjemovou cisternu CV 40. Automobily jsou svými parametry i vlastnostmi unikátní a vznikly ve spolupráci českých firem.

CZS 15 Triton je vysoce odolné pancéřované vozidlo, které svou konstrukcí vychází z vojenského speciálu Patriot II 4x4. Vozidlo využívá podvozkovou platformu od společnosti Tatra Trucks a je osazen motorem rovněž od kopřivnického výrobce. Speciální hasičskou nástavbu pak dodala firma THT Polička. 

Triton představuje velitelsko-průzkumné vozidlo pro nasazení ve složitých terénních podmínkách a v prostředí s vysokou mírou ohrožení. Je tedy vhodné pro nasazení při požárech s rizikem výbuchů v prostorech s nebezpečným nebo explozivním materiálem a municí, při haváriích v chemických provozech, v oblastech zamořených jedovatými látkami nebo například při přírodních katastrofách, lesních požárech či při odstraňování následků teroristických útoků.

Vůz rovněž poskytuje osádce vysokou míru balistické a protivýbuchové ochrany. Kabina pojme dva členy osádky, přičemž k dispozici jsou další dvě místa pro případnou evakuaci ohrožených osob. Interiér je vybaven účinnou filtroventilací a klimatizací, posádka má k dispozici i kamerový systém monitorující okolí automobilu. Osmiválcový, vzduchem přímo chlazený motor Tatra disponuje výkonem 300 kW, vůz s ním dokáže vyvinout rychlost až 110 km/h.

Druhý vůz je v řadách HZS zcela ojedinělým. Velkoobjemová cisterna CV 40 je postavena na podvozku modelové řady Tatra Force 10x10 kopřivnické automobilky. Cisterna má kapacitu nádrží 21 000 litrů hasebních látek, představuje tak vůbec největší cisternový hasičský vůz v Česku. Kvůli své velikosti i nosnosti je tato tatrovka vybavena pětinápravovým podvozkem. Vedle transportu velkého množství vody a hasebních látek může sloužit i jako retenční nádrž při dálkové dopravě vody do místa zásahu. Dále čtěte: Tatrovky patří ke špičce náročných dálkových soutěží. Poradí si i v extrémních podmínkách.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu