|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Bionická medúza byla plně funkční 

Vědcům se podařilo neuvěřitelné. Stvořili bionickou medúzu, kterou dokázali plně ovládat

24. února 2020 15:49 / Internet
 0   0
Vědečtí inženýři vyvinuli unikátní bionickou medúzu a úspěšně dokázali kontrolovat její pohyby. Mikroelektronickým implantátem se jim podařilo ovládat rychlost plavání živého tvora. Medúza tak dokázala na krátkou chvíli vyvinout téměř trojnásobnou rychlost.

Expertní tým vědců vytvořil bionickou medúzu a úspěšně dokázal kontrolovat její pohyby ve vodě. Vědcům se tak například podařilo ovládat rychlost plovoucí medúzy a dočasně její rychlost pohybu zvýšit až o jednu třetinu.

Vědci navíc zvýšení rychlosti bionické medúzy dokázali s malým množstvím vnější síly a pouze dvojnásobného metabolického úsilí tvora. Tento biohybridní robot díky unikátní technologii využívá 10 až 1 000krát méně vnějšího výkonu na hmotu než ostatní bioničtí roboti.

O medúzách je známo, že k plavbě využívají velice účinnou metodu, která je mohem účinnější než jakákoliv metoda vyvinutá lidmi. Medúza tak dokáže k plavbě využívat naprosté minimum energie.

Medúzy jsou také velice odolnými organismy a dokáží samy uzdravit svá poranění. Vědci se domnívají, že pokud je dokážeme správně ovládat, mohou například představovat nový zajímavý způsob, jak monitorovat oceány. 

Klíčem k bionickým tvorů je mikroelektronický čip, který, když je připojen k medúze, dokáže generovat pulzní vlny a stimulovat svalové kontrakce. Prostřednictvím této technologie mohou vědci urychlit pohyb medúzy a využít tak maximální rychlosti s nejmenším energetickým nárokem. Dále čtěte: (Nejen evropské řeky zejí prázdnotou. Velcí tvorové z vodních toků rychle mizí).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: medůza, bionika, vědec, moře
Zavřít reklamu