|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Zemi obíhá další měsíc 

Kolem Země obíhá druhý měsíc. Podle expertů ale dlouho nevydrží

29. února 2020 18:02 / Internet
 1   0
Kolem naší planety obíhá kromě Měsíce ještě jeden miniautrní měsíc, jehož přítomnost potvrdili astronomové. Kosmické těleso, které kolem Země dočasně krouží, objevili astronomové Stewardovy hvězdárny v Arizoně.

Astronomům ze Stewardovy hvězdárny v Arizoně se podařilo objevit druhý měsíc, který obíhá kolem Země. Miniaturní těleso však dlouho nevydrží a Zemi tak obíhá pouze dočasně. 

Nově objevené těleso má podle vědců průměr do 3,5 metru a Zemi obletí jednou za 47 dní. Na své oběžné dráze se těleso kolem Země pohybuje až za oběžnou dráhou Měsíce. Tato dráha je ale podle expertů nestabilní a těleso ji postupně opustí.

Objev postupně potvrdili vědci z šesti dalších observatoří jinde ve světě, kteří také vypočítali oběžnou dráhu tělesa a naznačili, že gravitací je k Zemi poutáno přibližně už tři roky. Vědci tak předpokládají, že těleso při průletu zachytila zemská gravitace.

V historii se jedná už o druhé těleso, které Země zachytila při průletu svojí gravitační silou. Prvním tělesem byl objekt známý jako 2006 RH120, jež kolem Země kroužil od září 2006 do června 2007, než se mu podařilo oběžnou dráhu kolem Země opustit.

Vědci předpokládají, že Země takto zachytí velké množství vesmírných těles, ale díky jejich velice malým rozměrům se je ani nepodaří odhalit. Proto existují jen dva případy, kdy se přítomnost dočasného měsíce podařilo identifikovat. Dále čtěte: (Obří australský impaktní kráter byl objeven před dvaceti lety. Až nyní vědci přišli se zajímavým zjištěním).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu