|  TECHNIKA
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Věda a technika
Vědci objevili obří jezero na největším ostrově světa 

Antarktida není jediná, která podléhá změnám klimatu. Také Grónsko taje rychleji, než vědci předpokládali

27. února 2020 08:37 / Internet
 1   0
Jeden z největších ledových příkrovů na světě, který se nachází na největším ostrově světa Grónsku, se trhá v důsledku globálního oteplování. Oblast je bedlivě monitorována, protože panují obavy ze zvyšování hladiny oceánu. Vědcům se nyní podařilo zjistit, že v trhlině mezi ledovci vzniká obrovské sladkovodní jezero.

Ledovec na největším ostrově světa se trhá v důsledku tání, které způsobilo globální oteplování. Vědci nyní v oblasti monitorované za pomoci speciálních dronů zjistili, že v trhlině mezi dělicím se ledovcem vzniká obrovské sladkovodní jezero.

Rozsáhlá vodní plocha může podle vědců měřit až pět kilometrů na šířku a dosahuje hloubky až 500 metrů. Do podloží ostrova z ledovce odtéká až jedna miliarda litrů vody za hodinu, což má za následek, že se pod ledovým příkrovem tvoří také obrovská jeskyně.

„Mysleli jsme si, že to není možné, protože led je velmi studený, asi minus dvacet stupňů Celsia. A že voda uvnitř ledovce zmrzne,“ podotkl glaciolog ze Scottova výzkumného polárního institutu Poul Christoffersen.

Nyní však vědci na vlastní oči viděli, že jejich předpoklad není správný. Toto jezero není jediné, vodní plochy se vytvářejí prakticky pod celým ledovým příkrovem, což má za následek, že ledovec se dále láme a rychleji taje. Pohyb ledovce pak způsobuje další velké trhliny, kterými se rychle šíří další voda do podloží.

Rychlost tání grónského ledovce je tak závratná, že vědci v některých oblastech musejí používat drony, jelikož se ledovec stává nestabilním. Drony také poskytují mnohem lepší přehled o tom, co se reálně v ledové mase děje.

Ještě před 25 lety nebyly dopady změn grónského ledového příkrovu jasně patrné. Nyní je však jasné, že grónský ledovec může uvolnit tolik vody, která v případě jeho roztání může zvednout hladinu světového oceánu. Dále čtěte: (Pod Antarktidou probíhá zvláštní aktivita. Více o anomálii zjistí vědecká miniponorka).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu