|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Číně se dočasně podařilo snížit emise oxidu uhličitého 

Čínské vědce překvapil zajímavý vliv koronaviru na životní prostředí

23. února 2020 07:23 / Internet
 19   4
Čínský koronavirus má podle závěrů vědecké analýzy pozitivní vliv na životní prostředí, byť pouze dočasný. Vědci totiž zjistili, že v souvislosti s epidemií koronaviru se v Číně výrazně snížily emise oxidu uhličitého.

Wuchanský koronavirus má podle nové vědecké studie také pozitivní vliv na životní prostředí v Číně. Vědci totiž zjistili, že došlo k dočasnému snížení emisí škodlivého CO2, jenž má přímou souvislost s epidemií koronaviru. V některých místech bylo naměřeno až o čtvrtinu méně emisí, než je běžné.

K úbytku emisí CO2 došlo zejména díky opatřením, která v souvislosti s epidemií zavedli čínští představitelé. Spotřeba elektřiny i průmyslová produkce jsou totiž hluboko pod běžnou úrovní. Například množství spáleného uhlí v elektrárnách je nejnižší za poslední čtyři roky a stejně tak produkce v ropných rafinériích.

Výrazně se také snížilo množství letů, kterých je až o 70 % procent méně než dříve. Celková produkce Číny byla snížena až o 15 %, což má za následek velké ekonomické ztráty, ale na druhé straně také výrazné zlepšení životního prostředí.

Díky těmto omezením se podařilo zredukovat množství CO2 v ovzduší až o čtvrtinu. Vloni přitom vypustila Čína ve stejném období do ovzduší nejméně 400 milionů tun oxidu uhličitého. Zpráva však upozorňuje, že snížení emisí je pouze krátkodobé.

V posledních dnech Čína přijala opatření na opětovnou stimulaci výroby. To by mohlo naopak zvrátit krátkodobé nižší emise, pokud bude výroba chtít doběhnout ztráty. Továrny totiž byly zavřeny přibližně deset dní po oslavách čínského lunárního nového roku, aby tak pomohly omezit šíření infekce. Dále čtěte: (Antakrtida ukrývá vzácný plyn. Vědci ho hledají v hlubokých vrtech pod ledem).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu