|  TECHNIKA
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Věda a technika
Charles Etienne Gudin byl slavný Napoleonův generál 

Archeologům se v Rusku podařilo objevit hrob jednoho z Napoleonových generálů

12. července 2019 11:16 / Internet
 0   0
Francouzští archeologové odhalili pod zábavním parkem v ruském Smolensku ostatky slavného Napoleonova generála Charlese Etienne Gudina. Tento generál hrál klíčovou roli také během revoluce a byl zabit dělovou koulí v roce 1812.

Během archeologických prací v zábavním parku v ruském Smolensku byl objeven hrob slavného Napoleonova generála. Generál Charles Etienne Gudin byl klíčovou osobou během revoluce a zemřel v roce 1812 při tažení proti Rusům.

Napoleon a Gudin byli spolužáky na vojenské škole, Gudin později velel divizi, která vyhrávala boje nad habsburskou monarchií. Osudný se mu stal až střet s vojskem generála Tučkova, které krylo ústup ruských vojsk.

„Byl to generál, který strávil celý život v armádě. Zabili ho až Rusové. Napoleon byl jeden z posledních lidí, kteří ho viděli naživu,“ uvedl francouzský historik a archeolog Pierre Malinowski.

Podle dostupných historických materiálů byl generál zabit zásahem dělové koule, přičemž tomuto typu zranění odpovídají i nalezené ostatky. Jednu nohu měl amputovanou nad kolenem, stejně jak uváděly kroniky.

Napoleon generálovi nechal po smrti vyříznout srdce a odvézt ho na významný pařížský hřbitov. Jméno generála bylo také vytesáno do vítězného oblouku. Nyní budou archeologové ověřovat pravost nálezu za pomoci DNA. (Dále čtěte: Forenzní vědci FBI vyřešili záhadu kolem egyptské mumie s uříznutou hlavou).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu