|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Turisté budou moci navštívit prostory ISS 

Turisté se poprvé v historii podívají na Mezinárodní vesmírnou stanici. NASA ji chce zpřístupnit veřejnosti

09. června 2019 08:55 / Internet
 0   0
NASA hodlá od roku 2020 zpřístupnit Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) pro turisty. Každý rok tak mají k ISS zamířit dvě krátké mise určené pro vesmírné turisty. Tímto krokem chce NASA stanici využít pro komerční účely a další obchodní aktivity.

Americký úřad pro letectví a vesmír NASA zveřejnil informaci o tom, že už v příštím roce zpřístupní orbitální komplex ISS pro turisty. Každý rok mají k ISS směřovat nejméně dvě mise zaměřené právě na vesmírnou turistiku.

Podle šéfa financí Jeffa Dewiho tak NASA otevírá orbitální stanici pro komerční využití. NASA plánuje, že turisté budou moci na ISS cestovat až na 30 dní. Cena pobytu na oběžné dráze Země bude přitom stát 35 tisíc dolarů za jednu noc (v přepočtu přibližně 780 tisíc korun).

Samotné složení turistů na vesmírnou misi budou mít na starost soukromé agentury, které budou dohlížet na to, aby každý turista splňoval poměrně náročné zdravotní a výcvikové požadavky.

Turisté budou dopravováni do orbitálního komplexu za pomoci americké kosmické lodi od společností SpaceX a Boeing. Přestože NASA v minulosti komerční využití ISS zakázala, nyní své stanovisko přehodnotila.

Vůbec prvním vesmírným turistou se stal v roce 2001 americký podnikatel Dennis Tito, který za svůj výlet zaplatil Rusku zhruba 20 milionů dolarů. Dále čtěte: Kosmonauti z Ruska během prací na venkovní části ISS objevili něco nečekaného.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: NASA, ISS, vesmír, turismus, raketa
Zavřít reklamu