|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Opportunity je na rozdíl od druhého robota na Marsu poháněn solární energií 

NASA: Vítr by mohl oživit ztraceného robota oportunity na Marsu

04. listopadu 2018 13:35 / Internet
 0   0
Od té doby co na Marsu během léta vypukla celoplanetární písečná bouře, je jeden z robotů Oportunity stále v nouzovém režimu. Jeho solární panely, které potřebuje pro svůj provoz, jsou podle expertů pokryté pískem a na jejich povrch se nedostanou sluneční paprsky. Vědci NASA ale ani po několika měsících neztrácejí naději a doufají, že jim spojení pomůže navázat silný vítr.

Během letních měsíců zuřila na Marsu silná prachová bouře, která způsobila ztrátu spojení s robotem NASA jménem Oportunity. Přestože bouře již ustala, a na povrch Marsu opět dopadají sluneční paprsky, rover se stále nehlásí.

Vědci jsou přesvědčeni, že jeho solární panely jsou pokryté prachem, který znemožňuje dobytí baterií. NASA však neztrácí naději a doufá, že by se spojení mohlo podařit obnovit díky silnému větru, který by mohl panely očistit.

V NASA se nedávno rozhodli, že budou robota nadále aktivně vyhledávat i přesto, že pátrání chtěli původně ukončit někdy v říjnu. Vesmírné vozítko Opportunity bylo původně navrženo na tříměsíční misi, ve vesmíru je už téměř deset let.

„Po přezkoumání situace bude NASA pokračovat ve své současné strategii a bude se pokoušet navázat kontakt s vozítkem Opportunity. V následujících měsících předpokládáme zvýšený výskyt silnějších větrů v místě, kde se nachází Oportunity, a věříme, že by mohl prach odfouknout,“ oznámila NASA v tiskové zprávě.

Pokud se spojení nepodaří do té doby obnovit, NASA bude znovu hodnotit situaci kolem Opportunity v lednu 2019. Opportunity přistál na Marsu v roce 2004 spolu s jeho dvojčetem - vozítkem Spirit. Robot Spirit skončil v roce 2011. V současné době je na Marsu ještě jadernou energií poháněný robot Curiosity. Dále čtěte: (Na dně Černého moře leží nejstarší vrak lodi na planetě. Plavidlo je ve velmi dobrém stavu).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu