|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Dynamoterror byl hrozivý predátor, který žil v období kampánu 

Vědci objevili devítimetrového prehistorického predátora. Byl předchůdcem krále dinosaurů

14. října 2018 08:54 / Internet
 0   0
Experti konečně popsali vzácnou fosilii, předchůdce krále všech dinosaurů Tyrannosaura rexe. Devítimetrový tvor, jehož zkamenělé pozůstatky byly objeveny v roce 2012 na území Mexika, dostal název Dynamoteror. Nelítostný predátor žil přibližně před osmdesáti milióny lety.

Králem všech dinosaurů je bezpochyby Tyrannosaurus rex. Tento děsivý predátor byl jeden z největších masožravých dinosaurů (teropodů) a zároveň jedním z největších suchozemských predátorů všech dob.

Existovala ale celá řada dalších prehistorických monster. Jedním z nich je také předchůdce tyrannosaura, který byl objeven v roce 2012 v Mexiku. Tento masožravý tvor, vybavený řadou obrovských zubů, dostal název Dynamoterror dynastes, což znamená „mocný vládce“.

Identifikace a popsání nového druhu, který byl v Novém Mexiku objeven, trvalo vědcům dlouhých šest let. Teprve nyní vědecký popis Dynamoterrora zveřejnili v nové studii ve vědeckém časopise PeerJ. Podle závěru vědců byl přímým předchůdcem děsivého tyrannosaura.

Se svým příbuzným se ale nemusel přít o to, kdo bude vládnout. Oba prehistoričtí tvorové totiž nežili ve stejném období. Nalezené kosti pocházely z doby před 80 milióny lety, přičemž tyrannosaurus žil před 68 až 66 milióny lety. Od hlavy po ocas mohl Dynamoterror měřit až 9,1 metru, což je asi 80 procent velikosti dospělého Tyranosaura rexe. 

Správné zařazení vědcům trvalo tak dlouho proto, že pozůstatky byly neúplné a kosti nebyly v dobrém stavu. Mezi fosiliemi byly naštěstí části lebky, keré celou identifikaci výrazně ulehčily. Některé druhy se totiž vědcům nedaří popsat desítky let, dokud není vykopána lepší fosilie. Dále čtěte: (V americkém Kansasu bylo objeveno prehistorické ozubené monstrum. Před milióny lety vládlo oceánům).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu