|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Na místě nálezu se nachází velké množství artefaktů 

Neuvěřitelný nález v Egejském moři. Na dně leží celá flotila vraků a vzácných artefaktů

15. října 2018 09:06 / Reuters
 16   0
Podmořští archeologové si připsali zcela ojedinělý objev. V Egejském moři totiž našli vraky desítek starobylých lodí a samozřejmě i velké množství artefaktů. Osmapadesát vraků převážně antických a byzantských lodí bylo objeveno u řeckého soustroví Foruni. Objev tohoto rozsahu se řadí mezi světové unikáty.

Egejské moře vydalo podmořským archeologům objev nevídaných rozměrů. U řeckého ostrova Fourni se nachází celkem 58 vraků antických a byzantských lodí. Podle vědců se jedná o vůbec nejhustší nalezenou koncentraci vraků ve Středomoří. Mnoho vraků obsahovalo také starověké nádoby zvané amfóry a řadu dalších artefaktů.

Většina vraků, které byly u soustroví objeveny, pochází z antického Řecka, Říma a z období Byzantské říše, kterou v roce 1453 vyvrátili osmanští Turci. Mezi těmito starobylými vraky je však také několik lodí pocházejících z dvacátého století.

Vůbec první vrak lodi byl na tomto místě objeven v roce 2015 a od té doby archeologové objevovali jeden za druhým. Vědci díky objevu budou moci zjistit, jak přesně cestovaly obchodní lodě v oblastech Černého moře, Itálie až po severní Afriku.

Z vraků už potápěči vyzdvihli více než tři stovky nejrůznějších artefaktů. Tolik předmětů na jediném místě podle jejich objevitelů poskytuje jedinečný pohled na obchod v těchto dávných dobách. Většina lodí, převážně těch, které leží ve větší hloubce, je téměř netknutá a je z nich dochované téměř vše.

Více než devadesát procent lodí, které u souostroví Fourni archeologové objevili, převáželo amfóry. V těchto antických nádobách se převáželo hlavně tekuté zboží v podobě vína, oleje, ale také med a rybí omáčka. Souostroví, kde posádky obvykle strávily noc, než se vydaly dál, později také sloužilo jako stanoviště pirátů. Dále čtěte:(Stovky metrů pod mořskou hladinou byl objeven ztracený svět).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu