|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Po Hubbleovu teleskopu má problémy další vesmírný dalekohled 

NASA má problémy s dalším vesmírným zařízením. Tentokrát se porouchala rentgenová observatoř Chandra

16. října 2018 10:57 / Internet
 0   0
Americká NASA ohlásila potíže s dalším vesmírným dalekohledem jen několik dní poté, co se porouchal legendární Hubbleův teleskop. Tentokrát zastihla porucha speciální rentgenový teleskop Chandra, jenž na oběžné dráze kolem Země pozoruje supernovy a pulzary.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) jen několik dní po poruše Hubbleova teleskopu zaznamenal ve vesmíru další potíže. Speciální rentgenovou observatoř Chandra pravděpodobně postihl stejný problém jako legendární teleskop. Podle prvotních zjištění odešel u kosmického zařízení jeden z gyroskopů.

Gyroskopy jsou jednou z nejdůležitějších součástí vesmírných teleskopů, protože pomáhají udržovat přesnou a pevnou polohu na oběžné dráze, aby se mohly zaměřit na cíle, které chtějí pozorovat. Chandra se stejně jako Hubble přepnula do nouzového režimu, přičemž běží v režimu se třemi gyroskopy.

Solární panely dalekohled nastavil tak, aby přijímaly maximum slunečního světla a zrcadla dalekohledu otočil pryč od naší hvězdy. Mezitím experti zjišťují, co problém způsobilo. NASA však potvrdila, že všechny vědecké nástroje na dalekohledu jsou v pořádku. Zároveň věří, že brzy opět začne běžný provoz.

Na oběžnou dráhu rentgenovou observatoř vynesl americký raketoplán Columbia v roce 1999 během mise STS-93. Mise byla původně plánována pouze na pět let, vzhledem ke spolehlivosti zařízení a řadě úspěchů, které zaznamenalo, byla prodloužena. Zařízení by tak mělo sloužit ve vesmíru ještě řadu let.

Chandra je rentgenová observatoř, která je dostatečně citlivá, aby zachytila záření, které neprojde přes zemskou atmosféru. Zkoumá tělesa jako černé díry, galaxie, mezigalaktický prostor, supernovy, horké plyny či kvasary. Spolu s Hubbleovým, Spitzerovým a dalekohledem Compton GRO patří Chandra do projektu Velkých kosmických observatoří NASA. Dále čtěte: (Nově objevené částice mohou vysvětlit letitou záhadu, kterou vědci pozorovali nad Antarktidou).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu