|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Raketa Sojuz MS-10 během startu z minulého týdne selhala 

Rusové zjistili příčinu nehody rakety Sojuz. Co může za havárii?

19. října 2018 12:44 / Internet
 0   0
Za havárii ruské rakety Sojuz FG, která v minulém týdnu startovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), pravděpodobně může lidské selhání. Podle informací, které zveřejnila ruská kosmická agentura Roskosmosj, je na vině špatná montáž jednoho z urychlovacích stupňů.

Vyšetřování nehody ruské nosné rakety Sojuz MS-10 podle ruské vesmírné agentury Roskosmos naznačuje, že za selhání urychlovacího stupně může chyba člověka. Během montáže totiž došlo k závažnému pochybení, které znemožnilo správné oddělení pomocného stupně rakety.

Pilotovaná raketa Sojuz FG kvůli selhání neměla dostatečný výkon k dosažení oběžné dráhy a její návratový modul před týdnem nouzově přistál s kosmonauty v Kazachstánu. Problém pravděpodobně vznikl při montáži snímačů na nosné raketě Sojuz-FG na kosmodromu Bajkonur.

Vyšetřovatelé a kontoloři narazili při studiu záznamů, které jsou při montáži povinni vést zaměstnanci kosmodromu, na drobné odchylky od standardů. Chyby se prý nedopustili jen montéři, ale i pracovníci kontroly včetně pracovníků armády, kteří provádí konečnou kontrolu.

Podle ruských zdrojů je v této nelehké situaci dobrou zprávou, pokud se vina montérů potvrdí. Kdyby byla chyba ve výrobním závodě, trvalo by to dlouho a zkontrolovat by se musely rakety připravené na všech ruských kosmodromech. Raketa Sojuz FG je v současné době totiž jediným prostředkem schopným dopravovat posádku a náklad na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Rusko v souvislosti s nehodou pozastavilo všechny lety těchto strojů. O termínu jejich opakovaného startu zatím není nic bližšího známo, hovoří se o jaru 2019. Dále čtěte: (NASA má problémy s dalším vesmírným zařízením. Tentokrát se porouchala rentgenová observatoř Chandra).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu