|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Auto
Vozy Tatra v nejrůznějších variantách budily obdiv návštěvníků 

Po pražské Evropské třídě se o víkendu proháněly nejen tatrovácké speciály. Co ještě bylo k vidění?

30. října 2018 13:05 / Tatra Trucks
 0   0
Během oslav stého výročí vzniku Československa se v neděli 28. října na pražské Evropské třídě konala velká přehlídka ozbrojených a záchranářských složek České republiky. Přehlídky se účastnilo několik tisíc příslušníků armády, policie i záchranných sborů a k vidění bylo také velké množství techniky nejen z dílen kopřivnické Tatry.

Na velké přehlídce ke 100. výročí vzniku Československa bylo tuto neděli k vidění mnoho zajímavých výrobků českého průmyslu. Nejvíce byla na oslavách zastoupena technika na podvozcích kopřivnické Tatry, která hraje významnou roli v oblasti domácích ozbrojených sil i civilní bezpečnosti.

Před očima diváků na Evropské třídě projelo několik desítek vozidel Tatra v nejrůznějších provedeních. Tato automobilka je jednou z nejstarších na světě a značka Tatra je úzce spjata s dějinami Československa. Stejně tak jsou kopřivnické stroje úzce spjaty s historií československé a české armády i hasičského sboru, v jejich řadách tatrovky slouží celá desetiletí.

Diváci tak mohli na vlastní oči spatřit samohybnou houfnici Dana, těžké vozy Tatra Force v několika provedeních včetně nosiče minometů Pram s pancéřovanou kabinou. Dále byly k vidění nákladní vozy Tatra Tactic ve standardní podobě nebo s pancéřovanou kabinou a také dobře známé automobily Tatra T 815, které slouží v mnoha variantách u záchranných sborů.

Na unikátních podvozcích Tatra vznikaly první hasičské vozy již v prvním desetiletí 20. století a postupně se tatrovky staly mezi hasiči pojmem díky svým výkonům, spolehlivosti a vysoké odolnosti.

Už během první světové války vozy z Kopřivnice sloužily v řadách rakousko-uherské armády, ve dvacátých a třicátých letech pak československá armáda disponovala tisícovkami tatrovek, bezprostředně před druhou světovou válkou tatry tvořily až polovinu vozového parku domácí armády. Po válce se symbolem motorizace obnovených ozbrojených sil stala legendární modelová řada Tatra T 111, která také předznamenala dominanci kopřivnických automobilů v armádě, která přetrvává i v současnosti.

Dnes má armáda ve své výzbroji přes 3 500 nákladních vozů, z toho více než 90 procent tvoří tatrovky, které představují páteř Armády České republiky. Jde především o prověřený typ Tatra T 815, který doplňují a postupně budou nahrazovat modelové řady těžkých vozů Tatra Force. Dále čtěte: (Na dně Černého moře leží nejstarší vrak lodi na planetě. Plavidlo je ve velmi dobrém stavu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu