|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Číňané věří, že roh nosorožce má léčivé účinky 

Čína chce povolit obchod s rohy nosorožců. Tento krok může znamenat zkázu pro ohrožené druhy

31. října 2018 15:54 / Shutterstock
 0   0
Čínská vláda nedávno oznámila, že chce zrušit dvacet pět let trvající zákaz obchodu s tygřími kostmi a rohy nosorožců. Podle čínské strany bude obchod kontrolován ze strany státu, ale experti se domnívají, že tento krok může znamenat definitivní zkázu ohrožených afrických druhů. Čína je totiž obrovským trhem, který určuje poptávku po těchto komoditách.

Používání tygřích kostí a rohů nosorožců má staleté kořeny v čínské medicíně, přestože neexistují žádné důkazy o jejich prospěšném vlivu na lidské zdraví. Obrovská čínská poptávka je však lákavým výdělkem pro africké pytláky, kteří pak zvířata ve velkém vybíjejí.

V roce 1993 Čína v zájmu ochrany ohrožených druhů plošně zakázala distribuci těchto částí zvířecích těl, čímž se připojila k dalším státům, které tuto celosvětovou snahu podporují. V současné době totiž na planetě žije už jen 3 900 tygrů a přibližně 30 tisíc nosorožců.

„Je to zdrcující rozhodnutí. Nemohu dostatečně zdůraznit potenciální dopady,“ uvedla k plánovanému zrušení čínského zákazu Leigh Henryová ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Čínská vláda však uvedla, že obchod bude omezen jen na části zvířat, která budou chována v zajetí a budou s nimi moci nakládat jen certifikovaní lékaři. Podle WWF poskytne zrušení dlouholetého zákazu ochranná křídla pytlákům a pašerákům v podobě legálního trhu.

Rohy nosorožců používají tradiční čínští léčitelé při celé řadě zdravotních problémů včetně horečky, otrav z jídla nebo dny. Tygří kosti se často zpracují do takzvaného kostního vína či lepidla a jsou považovány za prostředek podporující celkovou kondici organismu či mužnost.

Pokud Čína tento dlouho trvající zákaz uvolní, zásadním způsobem tím změní své vnímání ve světě. Čína totiž v posledních letech nosila titul nastupující velmoci, která zásadním způsobem pozitivně ovlivňuje okolní státy v oblasti ochrany přírody. Dále čtěte: (Vrána je velice chytrý tvor. Vědci byli překvapeni, jak důmyslné nástroje dokáže vyrobit).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu