|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Pokud chcete být zdraví, nebojte se štiplavé chuti cibule 

Vyzkoušejte zázračnou potravinu na nachlazení. Je to laciné a má ji každý po ruce

21. listopadu 2017 13:41 / Shutterstock
 11   3
Znáte to. Jednou za čas vás přepadne nepříjemná ostrá bolest v krku, která znemožňuje polykání. Někdo letí hned do lékárny pro cucavé pastilky, jiní vsadí na sílu přírody. Vyzkoušejte to druhé. Budete překvapeni, jaké zázraky umí úplně obyčejná cibule.

Cibule je běžnou potravinou, kterou doma máte. Využíváme ji většinou na vaření, ale cibule má zázračné účinky i na naše zdraví. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E, karoteny. Z minerálů je to zejména fosfor, železo, zinek, hořčík, vápník, sodík nebo jód a je rovněž bohatá na antioxidanty.

To, co z cibule dělá skvělého pomocníka v boji proti chřipce a rýmě je látka allicin, který má silně antibiotické účinky.  Další látkou je quercetin, který pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, je prevencí proti trombóze a pomáhá při astmatu. Už naše babičky používaly cibuli v různé formě k prevenci i léčbě nachlazení. Tak proč bychom na ni měli v současné době zapomínat? A jak cibuli nejlépe použít? Více se o cibuli dočtete v našem dalším článku.

Můžete si udělat cibulový čaj

Je to velmi jednoduché. Jednu středně velkou cibuli oloupete a pokrájíte na menší kousky. Dáte ji do velkého hrnku a zalijete horkou vodou. Přidejte lžíci medu a nechte deset minut louhovat. Čaj chutná nejlépe teplý a med mu dodá příjemně sladkou chuť a zjemní štiplavost cibule.

Zkuste i cibulovou směs s cukrem

Nakrájejte cibuli, zasypte ji dvěma lžícemi cukru a nechte směs odležet. Cibule pustí šťávu, kterou můžete, ale nemusíte vylít. Jezte po lžičkách, vždy, když si vzpomenete. 

Účinek cibule vás ohromí. Navíc je to laciné a ruku na srdce, kdo z nás nemá doma cibuli stále ve spižírně?

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu