I zdravá petržel představuje zdravotní riziko. Kdy byste se měli její konzumaci raději vyhnout?
Po celou historii byla petržel používána v kuchyni a uctívána pro své léčivé účinky.
Čím je petržel prospěšná?
Účinnou látkou ve všech částech rostliny je silice. Tato látka podporuje vylučování moči a má silný dezinfekční účinek. Často se používá jako složka diuretických a urologických čajů k léčbě zánětů močových cest. Její hlavní součástí je apiol, který rozšiřuje cévy. Podporuje také prokrvení močového ústrojí a díky tomu je považován za silné afrodiziakum. Zkuste nápoj z petržele, který pomáhá spalovat tuky. Psali jsme o něm zde.
- Petržel se již tradičně využívá k léčbě zánětů močových cest
- Při poruchách trávení spojených s plynatostí a střevních křečích
- Syrová petrželová šťáva se používá jako podpůrná léčba při očních chorobách
- Pomáhá při udržování funkce nadledvinek a štítné žlázy
- Nať pomáhá proti pachu z úst
- Podporuje chuť k jídlu a účinkuje proti střevním parazitům
Cenné látky v petrželi
Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin, které zní právem dělají superpotravinu. Co petržel obsahuje?
- Velké množství flavonoidů – včetně apiinu, apigeninu, crisoeriolu a luteolinu, které mají velmi silné antioxidační vlastnosti
- Třikrát více vitamínu C než pomeranč
- Karotenoidní antioxodanty lutein a zaxantin, které zlepšují zrak a pomáhají tělu neutralizovat škodlivé UV záření
- Je bohatá na chlorofyl, který pomáhá čistit krev
- Petržel je fantastický zdroj kyseliny listové, která má schopnost redukovat úroveň homocysteinu, který vyvolává záněty spojované s kardiovaskulárními onemocněními.
Kontraindikace a vedlejší účinky?
Petržel je sice účinnou léčivkou, nicméně by ji v žádném případě neměli ve větším množství konzumovat lidé s onemocněním ledvin a rovněž těhotné a kojící ženy. Může totiž např. vyvolat potrat, k čemuž byla dokonce v minulosti používána. V opravdu vysokých dávkách pak může poškozovat játra, vyvolat zánět ledvin, epilepsii či anemii.