Popelka mezi zeleninou? Ani náhodou. Vitaminová bomba, která vám neudělá průvan v peněžence
Jak se účinky jednotlivých druhů celeru na lidské zdraví liší? A jak nejlépe různé celery použít?
Jak působí celer na naše tělo?
- Celer rozšiřuje cévy
- Snižuje hladinu špatného cholesterolu
- Čistí krev a společně s červenou řepou je hlavní složkou prevence proti nádorovým onemocněním
- Díky velmi vyváženému komplexu vitamínů B posiluje celer nervy a mozek
- Pomáhá k udržení dobré psychické kondice
- Působí proti stresu a depresi
- Je velmi důležitý pro zdravou kůži, nehty a vlasy
- Je nepostradatelný pro správnou funkci jater a střev.
Bulvový celer
Bulvový celer je ideální surovina pro všechny, kteří se snaží snížit hmotnost. Obsahuje totiž úplně minimální množství kalorií, ale poměrně dost vitaminů a minerálů. Dodá vám hlavně vitamin C, z minerálních látek pak vápník, draslík, hořčík a fosfor. Spolu s mrkví vytvoří ideální základ zeleninových polévek, dá se ale konzumovat i syrový. Pokud jej hodně najemno nastrouháte spolu s mrkví, přidáte tvaroh a česnek, získáte zdravou a chutnou pomazánku plnou vitaminů. Připravte si nápoj, který zachraňuje život. O jeho účincích jsme psali zde.
Řapíkatý celer
Na rozdíl od bulvy se řapíkatý celer obvykle konzumuje syrový. Máte-li odšťavňovač, můžete si doma připravit i zdravý vitaminový nápoj z celerové šťávy. Pro lepší chuť se do nápoje přidává třeba jablečný mošt. Kromě vlákniny a vitaminu C doplní řapíkatý celer také vitaminy skupiny B a stejné minerální látky jako celer bulvový. Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru podporuje vylučování tekutin z organismu, a proto je vhodná pro lidi trpící močovými či ledvinovými kameny. Protože vitaminy skupiny B jsou klíčové pro správně fungující nervový systém, je dobré si jej dopřát v období zvýšeného stresu. Můžete ho také přidat do různých zeleninových salátů, nebo vcelku namáčet do tvarohové pomazánky či jogurtového dipu.
Listový celer
Listový celer, tedy celerová nať, poslouží jako výborné a zdravé koření. Dá se použít sušený nebo mražený. Silnější aroma si ale udrží ten sušený. Kromě vitaminů skupiny B obsahuje celerová nať vitaminy C, A a K a také minerální látky, které najdete v bulvě a řapících. Jeho specifická chuť se hodí jak do polévek a omáček, tak do pomazánek a salátů.