|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Trnky jsou neprávem opomíjené 

Je nejvyšší čas na sběr léčivých mini švestiček. Zkuste z nich udělat lahodné portské

31. října 2017 14:40 / Shutterstock
 9   0
Trnka dozrávající právě v těchto dnech, je rostlinou magickou i léčivou. Ideální doba ke sběru trnky je v našich podmínkách na přelomu října a listopadu, ideálně po prvních mrazících.

Trnky jsou malinké peckovice, které chutí, vůní i vzhledem připomínají švestky. Mají jasně modrou slupku, zelenožlutou dužinu a jsou plné trpkých tříslovin, kyselin a vitamínu C. Tyto látky se nejlépe uvolňují poté, co plody přejdou mrazem. Ty pak hezky zesládnou a zmírní se typická trpká chuť.

Jak trnky působí na naše tělo?

Tyto neprávem opomíjené "mini švestičky" jsou malé životabudiče. Čistí krev, žaludek, trávicí trakt i pleť a pokožku stiženou třeba ekzémem nebo lupénkou. Sušené i čerstvé trnky se doporučují při zánětech na ústní sliznici nebo při bolestech v krku, při rýmě a zánětech dýchacích cest.

Jak trnky nejlépe využít?

U trnek je výhodou, že pro léčivé účely můžete využít prakticky celou rostlinu. Listy pomáhají při ledvinových potížích. Květy trnky působí diureticky, tedy při potížích s močením. Plody posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu. Trnky jsou i cenným zdrojem vitamínu C, A, E, jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.

Pro trnky je typická trpká chuť, u řady receptů je proto dobré si výsledný produkt dostatečně osladit. Plody sbíráme na podzim v době plné zralosti (září, říjen, listopad) a ihned je sušíme, nejlépe v troubě při teplotě do 40 °C.

V kuchyni se z trnek nejčastěji dělají trnková povidla, která se připravují stejně jako švestková, jen musíme použít víc cukru. Do povidel se nejlépe hodí trnky přešlé mrazem. Jaké plody ještě sbíráme v tuto roční dobu, si přečtěte v našem článku zde.

Trnkové víno

Z trnek také můžeme připravit vinný výluh, který chutí a rubínovou barvou velmi připomíná portské.

Co budeme potřebovat?

  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 tlučených hřebíčků
  • 4 tlučené badyány

Postup

Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity po štamprli denně.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu