Švédský sypaný tvarohový koláč. Tento dokonale vláčný moučník zvládne každý do 10 minut
Tvarohové koláče patří mezi velmi oblíbené moučníky, a to zejména z toho důvodu, že jsou dokonale vláčné, jemné a bývají i méně sladké. Navíc je u tvarohových dezertů velkou výhodou to, že i další dny jsou stejně tak dobré, ne-li ještě lepší. Proto je s klidným svědomím můžete servírovat návštěvě i tři dny po upečení.
Tajemství sypaných koláčů
Spousta tvarohových koláčů je však časově náročných na přípravu, což může mnohé odradit. To však rozhodně není případ švédského tvarohového sypaného koláče. Jeho příprava je super rychlá, zabere vám doslova pár minut, a navíc jej zvládne i naprostý začátečník. Koláč se skládá ze sypké směsi a tekuté tvarohové náplně. Fantazii se zde meze nekladou a lze do tvarohu přimíchat sušené ovoce, oříšky, kousky čokolády, zkrátka to, co máte rádi.
Suroviny na švédský koláč
Na tento švédský sypaný tvarohový člověk bude potřebovat následující suroviny.
Ingredience na sypkou směs:
- 100 až 150 g másla (podle potřeby a velikosti plechu), polovina másla změklá
- 3 hrnky hrubé mouky
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
Ingredience na tekutou směs:
- 3 měkké tvarohy (nepoužívejte nízkotučné)
- 4 vejce
- ½ hrnku cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 1 hrnek mléka
- citronová kůra z bio citronu (lze použít i sušenou kůru)
Postup přípravy
Krok 1: Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. Do mísy prosejte mouku, abyste ji zbavili případných hrudek. Přidejte ¾ cukru krupice a prášek do pečiva. Sypkou směs rozdělte na polovinu.
Krok 2: Na náplň v míse prošlehejte tvarohy a vejce do hladké konzistence. Poté přimíchejte cukr krupicový, vanilkový a citronovou kůru. Nyní začněte postupně přidávat mléko. Může se stát, že 1 hrnek mléka bude málo, odvíjí se to od toho, jaký máte tvaroh. Pokud bude náplň příliš hustá, přidejte ještě trochu mléka. Chcete dosáhnout jemné řidší konzistence.
Krok 3: Zhruba polovinou změklého másla velmi bohatě vymažte plech. Dejte si pozor, aby žádné místo nezůstalo bez másla. Na to rovnoměrně nasypejte polovinu sypké směsi. Nyní nalijte tvarohovou náplň a znovu rovnoměrně posypejte druhou polovinou sypké směsi. Navrch nastrouhejte či poklaďte plátky tvrdého másla tak, aby byl celý koláč pokrytý.
Krok 4: Pečte do zlatova cca 40 minut. Nechejte zcela vychladnout před servírováním. Může se stát, že na spodku plechu zůstane trochu sypké směsi. To je zcela v pořádku, odvíjí se to od množství másla a tekutosti náplně. Na vynikající chuti koláče to ale v žádném případě neubírá. Dobrou chuť. Dále čtěte: Skvělý trik Zdeňka Pohlreicha, jak udělat palačinky nadýchanější.
Zdroj: recepty.cz.