Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta, po které se budou všichni oblizovat
Krupicová kaše je nejspíš jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji připravovaných jídel z krupice. Udává se, že se poprvé servírovala na svatbě Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Krupice má však v kuchyni i další využití, a to například pro zahuštění polévek, omáček nebo jako surovina k výrobě noků, halušků či knedlíků.
Krupicová kaše je hotová za pár minut
Co se však týká krupicové kaše, ta má hned několik výhod. Je hotová doslova za pár minut a pokud ji ještě posypete kakaem, pokladete na ni ovoce a přidáte kapku rozpuštěného másla, pak máte naprosto lahodné jídlo pro celou rodinu. Zejména dětem velmi chutná. Navíc je krupicová kaše velmi lehká, snadno stravitelná a obsahuje bílkoviny i vlákninu.
Krupicová kaše podle Přemka Forejta
Někteří lidé však krupicové kaši nemůžou přijít chuť. To je ale velká škoda, protože se z ní dá velmi jednoduše vykouzlit doslova mistrovské jídlo. Tajemství spočívá v několika ingrediencích, které krupičnou kaši jedinečně provoní a dodají jí nezapomenutelnou chuť. Jste zvědaví, o co se jedná?
Jaké suroviny budete potřebovat
Na krupičnou kaši podle Přemka Forejta si připravte následující suroviny:
- 1/2 l mléka
- 45 g krupice
- cukr
- špetka soli
- trocha másla
- jablko
- pomeranč
- šťáva z citronu
- koření: hřebíček, skořice, kardamon
Postup přípravy krupicové kaše
Vezměte si dostatečně velký rendlík, nalijte do něj mléko a přidejte špetku soli. Následně přidejte také cukr a koření jako skořici, hřebíček a kardamon. Poté ochucené mléko zahřejte a nechte louhovat zhruba 5 minut. Je to z toho důvodu, ale se mléko díky koření rozvonělo.
V mezičase si připravte ovoce. Omyjte jablko i pomeranč. Jablko nakrájejte dle chuti buď se slupkou nebo bez na kousky a dejte bokem. Z pomeranče odkrojte dva větší kusy kůry a přidejte jej do mléka. Tím docílíte ještě lepší chuti. Na nepřilnavé pánvi si nyní připravte karamel. Uděláte to tak, že cukr zahřejete a promícháváte krouživými pohyby než zhnědne a vytvoří se kompaktní tekutý karamel. Jakmile máte karamel hotový, přidejte máslo a ještě jej zamíchejte do karamelu. Poté přidejte kousky nakrájeného jablka a pořádně promíchejte. Ve výsledku byste měli dostat krásně obalená jablka karamelem.
Nyní proceďte mléko, aby v něm nezůstalo žádné koření ani pomerančová kůra. Do téměř vychladlého mléka poté zamíchejte krupici a na mírném plameni přiveďte k varu. Poté můžete plamen stáhnout a stále míchejte až do zhoustnutí krupičky. Jakmile máte hotovo, přelijte krupici na talíř a podávejte s jablky v karamelu. Dobrou chuť. Dále čtěte: Výborný recept na langoše s jogurtem. Za pár minut budete mít skvělou večeři pro celou rodinu.
Zdroj: brunetavkuchyni.cz, historyofcereals.com.