|  HOBBY
čt 24. října, svátek má Nina, zítra Beáta
Zahrada
Díky domácímu hnojivu vám okurky i další zelenina výborně porostou 

Připravte si vynikající domácí hnojivo k okurkám či rajčatům. Stačí vám k tomu dvě věci, které máte doma

09. května 2020 10:23 / Depositphotos
 54   0
Každý zahrádkář touží po parádní úrodě. Většinou k tomu ale musíte zelenině nějak dopomoci, a to prostřednictvím hnojiv. Pokud nechcete používat ta z obchodu, vyrobte si doma vlastní. Stačí vám k tomu dvě věci, které má člověk obvykle doma. Vaše okurky a rajčata po tomto hnojivu porostou jako divé.

Aby se vašim okurkám dařilo, musíte je v prvé řadě zasadit tam, kde budou mít dostatek slunečního záření. S výsadbou je vhodné počkat, až nebudou hrozit chladná rána. Ideální doba k výsadbě je tehdy, když je denní teplota dlouhodobě nad 15 stupni Celsia. A klidně rostliny překryjte i igelitem, vytvoříte tak pařeniště a teplejší prostředí, což okurkám velmi svědčí.

Důležitá je i následná péče. Pokud budete rostlinu zastřihovat kvůli lepším plodům, stříhejte vždy na vedlejších výhonech a pod třetím listem. A nezapomeňte na oporu. Můžete využít drátěnou konstrukci i vychytávku ze staré palety, o které jsme psali zde. A neméně klíčové je také hnojivo. To dokáže s okurkami doslova zázraky. Máme pro vás dva tipy na domácí hnojivo, díky kterým budou vaše okurky či rajčata opravdu výstavní.

Hnojivo z chleba

Nemusíte hned utrácet peníze za chemická hnojiva z obchodu. Vyrobit je lze i z obyčejného staršího chleba. Jednak využijete okoralé zbytky pečiva, a také získáte perfektní hnojivo pro svou zeleninu.

Co budete potřebovat:

  • kůrky ze staršího chleba
  • vodu
  • kbelík

Do kbelíku vložte chlebové kůrky. Mělo by jich být dost, protože je třeba zaplnit alespoň polovinu kbelíku. Nyní je zalijte vodou a nechejte v teplé místnosti asi týden kvasit. Po týdnu si výslednou směs nařeďte vodou v poměru 1 ku 3. Hnojivo lze používat až do sklizně.

Hnojivo z droždí

Vyrobit si můžete i hnojivo z droždí, které se osvědčilo hlavně na okurky a rajčata. Kromě toho, že zajistí lepší úrodu, zároveň vaši zeleninu ochrání před škůdci a nemocemi.

Co budete potřebovat:

  • 6 litrů vody
  • 15 g sušeného droždí
  • 15 lžic cukru

Do kbelíku si napusťte teplou vodu (cca 6 litrů), která by však neměla mít více než 35 stupňů Celsia. To proto, aby kvasinky neztratily svůj účinek. Do vody přidejte suché droždí a cukr. Celou směs dobře promíchejte a nechejte odstát asi 8 hodin, ideálně přes noc. Po odstátí znovu vše dobře promíchejte a můžete použít. Klidně si část přelijte i do láhve s postřikovačem a aplikujte hnojivo také na listy, ochráníte tak rostlinu před různými nemocemi. O dalších tipech na přírodní hnojivo jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu