|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Vyrobit si doma vlastní bonbony z ovoce, smetany nebo bylin není žádná věda 

Jak si doma vyrobit zdravé bonbony, které pomohou i na bolavý krk

04. května 2020 18:54 / Depositphotos
 3   0
Bonbony milují nejen děti, ale i dospělí. Někdo dává přednost tvrdým, další zase želatinovým. Ať tak či tak, můžete si je snadno vyrobit i doma. Navíc existují i chutné bonbony, které vám pomohou od bolesti v krku.

Receptů na domácí bonbony existuje velká spousta, my vám představíme čtyři z nich, snad si vyberete.

Bonbony na bolavý krk

Tyto bonbony jsou nejen chutné, ale také léčivé - když vás začne pobolívat v krku, mějte je vždy po ruce. Brzy se nemoci zbavíte. 

Co budete potřebovat

  • 1/2 hrníčku vody
  • hrníček cukru
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky zázvoru
  • 1 lžičku drceného hřebíčku nebo jiného koření podle vaší chuti
  • pár kapek přírodního barviva

V hrnci smíchejte vodu s cukrem a chvíli vařte. Postupně do hrnce přidejte zbytek ingrediencí a snižte teplotu. Vařte 15 - 25 minut, dokud nezískáte sirupovitou konzistenci. Nachystejte si tác s pečicím papírem, na který pomocí lžičky udělejte malé kapky a na závěr je zaprašte moučkovým cukrem. Bonbony nechejte pár hodin odpočívat, dokud úplně neztuhnout.

Šalvějové, lipové či mátové bonbony

Pokud máte rádi bylinkové bonbony, vyrobte si je z rostlin, které máte k dispozici. Třeba z šalvěje, lípy nebo máty.

Co budete otřebovat

  • 120 g medu
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 lžíce nadrcené sušené šalvěje, lípy či máty
  • šťávu z poloviny citronu

Med, cukr, šalvěj (nebo lípu či mátu) a citronovou šťávu povařte. Hmota je hotová, jakmile kapku z ní vyndáte mimo hrnec a ztvrdne. Pak hmotu vylijte na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem pokrájejte na kostičky a po ztuhnutí dejte bonbony do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.

Cucavé smetanové bonbony

Pokud máte rádi tvrdé cucavé bonbony, ale raději než bylinkovým dáváte přednost smetanovým, je tento recept to pravé pro vás.

Co budete potřebovat

  • 3 lžíce oleje
  • 350 ml sladké smetany
  • 80 g medu
  • 380 g cukru
  • červené potravinářské barvivo

Plech vymažte olejem. V hrnci se silným dnem zahřejte pomalu smetanu s medem a cukrem. Prohřívejte směs na nízkou teplotu a míchejte tak dlouho, dokud hmota nezhoustne a nebude hladká. Odstavte hrnec z plotny a přidejte potravinářské barvivo. Poté ihned nalijte směs na připravený plech. Až částečně vystydne, nakrájejte hmotu nožem na malé čtverečky. Pak nechte bonbony zcela vychladnout.

Gumoví medvídci

Gumoví medvídci mají obrovskou základnu svých příznivců. Kupované bonbony jsou ale bohužel plné cukru, barviv a umělých látek. Když si je ale připravíte doma, budou daleko zdravější.

Co budete potřebovat

  • 125 ml šťávy z pomeranče nebo citronu (lze použít i džus)
  • cca 660 ml ovoce
  • 75 ml čisté práškové želatiny
  • 1 lžíce medu nebo jiného alternativního sladidla (hodí se i švestkový, javorový nebo datlový sirup)

Vymačkejte šťávu z pomeranče, přidejte nadrobno nakrájené ovoce a povařte na mírném ohni, dokud ovoce zcela nezměkne. Sundejte z plotny, nechte mírně vychladnout, přidejte sladidlo a rozmixujte do hladka. Nechte 5 – 7 minut chladnout, pak přidejte želatinu a směs opět rozmixujte zcela do hladka. Vzniklou směs nalijte do vhodné formy a dejte ztuhnout do lednice. A pokud dáváte přednost raději kyselým gumovým bonbonům, jednoduše ztuhlé medvídky obalte v kyselině citrnonové smíchané s cukrem. O tom, jak si snadno a rychle udělat domácí čokoládu, jsme psali zde.

Pokud chcete mít medvídky barevné, stačí tomu přizpůsobit volbu ovoce:

  • Červená = jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy.
  • Oranžová = mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus.
  • Žlutá = žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa. Nikdy ale nepoužívejte ananasové šťávy, obsahují totiž enzym bromelin, kvůli kterému by želatina neztuhla.
  • Zelená = kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno.
  • Fialová = ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí.
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu