|  HOBBY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Dům
Když budete o pákové baterie dobře pečovat, vydrží dlouho jako nové 

Jak perfektně naleštit pákové baterie a jakým prostředkům se rozhodně vyhnout

02. května 2020 09:36 / Depositphotos
 6   0
Když si lidé vybírají pákové baterie do koupelny nebo do kuchyně, mají často strach z jiného typu povrchu, než je chrom. Přitom právě chromové baterie se udržují vůbec nejhůře.

Aby byla koupelna nebo kuchyně dokonale uklizená, nestačí jen vyleštit umyvadlo, sprchový kout, podlahu nebo dřez. Pozornost upněte také na pákové baterie. Když se nebudou blyštit, bude totiž výsledný efekt jen poloviční.

I když pákové baterie vypadají bytelně, ve skutečnosti je třeba o ně pečovat s citem. Snadno je totiž můžete nevhodnými čisticími metodami poškrábat či jinak zničit. A byla by škoda si nové baterie poškodit hned poté, co je namontujete u vás doma.

Dodržujte pár zásad

Údržba vodovodních baterií se dá shrnout do několika zásadních bodů: 

  • Používejte pouze prostředky určené k údržbě vodovodních baterií. Užíváním vhodných prostředků k údržbě sanity předejdete poškození či změně barvy povrchu.
  • Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, na vodní kámen vyzkoušejte klasické mýdlo, které na povrchu rozleštíte jemným hadříkem, po následném opláchnutí a vysušení bude vaše baterie vypadat skvěle.
  • Agresivní a abrasivní čisticí prostředky způsobí na povrchu baterie škrábance, v žádném případě je proto nepoužívejte. Tato zásada platí pro všechny typy povrchových úprav. Například i ocet je považován za agresivní čistič a zubní pasta za abrasivum.
  • Pokud má baterie perlátor, několikrát do roka ho vyjměte a propláchněte. V sítku se mohou usazovat nečistoty, zvláště, pokud máte vrtanou studnu. U některých baterií lze perlátor vyšroubovat rukou, některé baterie mají jako součást příslušenství při dodání vložen prvek pro vyjmutí. Pokud má perlátor dvě plošky pro odšroubování kleštěmi, vždy použijte pod kleštěmi hadr či jinou podložku, jinak povrch samozřejmě odřete.
  • Pamatujte si, že méně je někdy více a údržbu a drhnutí baterií nepřehánějte. Odměnou za správnou a jemnou péči je skvěle vypadající vodovodní baterie po dlouhá léta.
  • Pokud máte velmi tvrdou vodu, zvažte instalaci změkčovače. Tvrdá voda může výrazně zkrátit životnost kartuše.

Co platí na jednotlivé povrchy

  • Chromové baterie (reflexní povrch) - používejte pouze měkký hadr, mýdlo, vodu, sanitární čisticí prostředky určené k údržbě vodovodních baterií.
  • Leštěná mosaz (jedná se o reflexní zlatý povrch) - velmi jemný hadr, mýdlo, voda, sanitární čisticí prostředky určené k údržbě vodovodních baterií.
  • Bronzové baterie - povrch je méně náročný na údržbu, zaschlé kapky vody nejsou tak znatelné, udržujte vodou, mýdlem, prostředky určenými k údržbě vodovodních baterií. Nevhodné jsou abrasivní či jinak agresivní čisticí prostředky, povrch totiž nenávratně poškodí.
  • Olejem gumovaný bronz - velmi tmavý povrch s měděnými odlesky, jednoduchý na údržbu. Udržujte vodou, mýdlem, prostředky určenými k údržbě vodovodních baterií. Nevhodné jsou abrasivní či jinak agresivní čisticí prostředky, povrch nenávratně poškodí. Tento typ baterií se skvěle hodí do černo-bílých koupelen, které, jak jsme psali zde, jsou velmi nadčasové.
  • Broušený nikl - tyto baterie jsou téměř bezúdržbové, na matném stříbrném povrchu nejsou vidět zaschlé kapky vody. Udržujte vodou, mýdlem, prostředky určenými k údržbě vodovodních baterií, nevhodné jsou opět abrasiva, která mohou na povrchu vytvořit skvrny. Totéž platí pro agresivní čisticí prostředky.
  • Antický bronz - matnější a světlejší "antický" hnědý povrch udržujte vodou, mýdlem a prostředky určenými k údržbě vodovodních baterií, nevhodné jsou opět abrasiva, která mohou povrch odřít a vytvořit na něm světlé skvrny. Nepoužívejte ani agresivní čisticí prostředky.
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu