|  HOBBY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Dům
Oproti fotovoltaice stačí pro termický ohřev vody daleko menší plocha kolektoru 

Teplou vodu v domácnosti vám může zajistit i slunce. Termické systémy jsou účinnější než fotovoltaika

27. dubna 2020 12:31 / Depositphotos
 26   1
Pokud hledáte alternativní zdroje tepla, možná jste už slyšeli o solárním termickém ohřevu vody. Přesto, že tato metoda začala pomalu ustupovat fotovoltaickým panelům, stále si najde své uplatnění.

Termické solární systémy využívají přímý ohřev vody v solárním kolektoru. Oproti fotovoltaice stačí pro termický ohřev vody daleko menší plocha kolektoru. Solární termický ohřev vody pracuje na principu ohřívání teplonosné kapaliny v kolektoru. Tato kapalina pak v zásobníku ohřívá vodu.

Naproti tomu systém s fotovoltaikou mění sluneční záření na elektřinu, která se pak využije pro ohřev vody v bojleru. Termické systémy už nyní trochu ustupují, protože fotovotaické panely se snadněji instalují a jejich cena klesá. Termické systémy jsou ale účinnější a potřebují tedy jen menší plochu kolektoru.

Jen na slunce spoléhat nelze

V tuzemských klimatických podmínkách se na pravidelné sluneční záření příliš spoléhat nedá. Systém solárních panelů se proto navrhuje v rozmezí 60 – 80% soběstačnosti, tedy schopnosti čerpat energii ze slunce. Výhodnou kombinací do zimních měsíců je pak doplnění plynovým nebo elektrickým ohřevem, případně ohřevem na tuhá paliva.

Typy termických panelů

Na trhu je k dostání několik typů solárních termických panelů:

  • Ploché nekryté panely – používají se zpravidla pro sezonní provoz, například pro ohřev vody v bazénu.
  • Ploché kryté panely – nejvyužívanější, v létě ohřejí vodu na 80 °C i více, v zimě pak na 50 °C.
  • Ploché vakuové panely - jsou určeny pro celoroční solární ohřev vody a vytápění, případně průmyslové aplikace s provozními teplotami okolo 100 °C.
  • Vakuové trubicové kolektory – nejúčinnější, ale nejdražší.

Potřebný počet panelů

Počet panelů záleží na množství vody, kterou spotřebujete, a na sklonu a orientaci vaší střechy. Jeden metr čtvereční kolektoru poskytne ročně zhruba 400 kWh energie. Čtyřčlenná rodina potřebuje pro svoji běžnou spotřebu kolektory o ploše zhruba 4 až 5 m2. Do solárních kolektorů se nenapouští voda, ale nemrznoucí solární kapalina – obvykle směs vody a propylenglykolu. Součástí systému je též oběhové čerpadlo, jež se stará o cirkulaci solární kapaliny, a řídicí elektronika.

V tuzemsku zvládne kvalitní solární systém pokrýt celou spotřebu teplé vody v domácnosti během letních měsíců. Zbytek roku ji pokrývá částečně. S návratností vstupní investice vám může pomoci rovněž využití dotačního programu, například Nová zelená úsporám. O tom, jak si doma vyrobit solární sprchu za pár korun, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu