|  HOBBY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Mazlíčci
Domácí mazlíčci mají na děti velmi blahodárný vliv 

Zvířata mají na děti blahodárný vliv. Zvyšují jim sebevědomí a také pomáhají k větší samostatnosti

25. dubna 2020 10:30 / Internet
 13   2
Díky zoologickým zahradám znají dnešní děti kdejaké exotické zvíře, ale často neznají ta obyčejná, domácí. Podle vědců je to ale škoda, protože právě ta dokáží děti mnohé naučit.

Podle amerických vědců zvíře může plnit v životě dětí mnoho rolí – jednoznačně je to kamarád, který neřeší, zda je dané dítě dostatečně „in“ - bere ho takové, jaké je. A tak jim může pomoct s pocity nejistoty, různými komplexy i s osamělostí. Zvíře prostě dětem přirozeně pomáhá zvyšovat narušené sebevědomí.

Vědecky je pak prokázáno, že byť jen kratičký, třeba půlhodinový kontakt dítěte se zvířetem zlepšuje jeho psychický stav, zmírňuje úzkost, napětí i případný stres.

Odborníkům se dokonce podařilo vypozorovat, že psi, kočky, koně, osli a další teplokrevní a osrstění živočichové prokazatelně příznivě působí na vliv lidského mozku, zejména pak na uvolňování hormonu štěstí. Zjednodušeně řečeno, když obejmete savce, rychle se uklidníte a zlepší se vám nálada. A právě proto jsou tito tvorové dnes tolik využíváni k terapiím.

Zvířata dokáží léčit

Dětem zvířata dodají klid a sebevědomí. Pomocí němých tvorů se učí odhadovat jejich potřeby i pocity, aniž by k tomu potřebovaly slova nebo dokonce příkazy. Tím se u dětí rozvíjí samostatnost.

Pozitivním léčivým vlivem zvířat na člověka se zabývá zooterapie. Mezi nejznámější a nejrozšířenější druhy této terapie patří:

  • canisterapie – léčebné využití psa
  • felinoterapie – léčebné využití kočky
  • hipoterapie a hiporehabilitace – léčebné využití koně

Méně známými a méně rozšířenými druhy terapie se zvířaty jsou například:

  • ornitoterapie – léčebné využití ptactva
  • lamaterapie – léčebné využití lamy (často v rámci Ergoterapie – pracovní terapie)
  • delfinoterapie – využití léčebného působení delfínů
  • terapie za pomoci malých zvířat – nejčastěji se využívají akvarijní rybičky, plazi, různí drobní savci (křečci, morčata, fretky)

Canisterapie

Canisterapie je metoda, při které se využívá kontaktu se psem, má vliv na psychomotorický vývoj jedinců zdravých i se speciálními potřebami všech věkových kategorií.

Canisterapie přispívá k rozvoji hrubé a jemné motoriky, podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvoj orientace v prostoru, nácvik koncentrace, rozvíjí sociální cítění, poznávání a složku citovou. Působí také v rovině rozvoje motoriky s atributem rehabilitační práce, v polohování a v relaxaci. Na druhou stranu ale tam, kde je to třeba, psi podněcují ke hře a k pohybu. Zároveň mají velký vliv na psychiku a přispívají k duševní rovnováze.

Felinoterapie

Felinoterapie neboli terapie za přítomnosti kočky je méně známá než třeba canisterapie nebo hipoterapie. Její přínos a pozitivní účinky jsou však velké. Kočky dokáží pomoci v léčbě neuróz, stresu, neklidu, léčení psychických potíží, pocitů neklidu a úzkostí.

Práce s kočkou při felinoterapii je vhodná zejména k rozvíjení jemné motoriky, získání emočně libých prožitků, navázání vztahu ke zvířatům. Díky jejímu vlivu se upravují hodnoty krevního tlaku a srdeční frekvence, dochází ke zmírnění napětí při stresu. Kontakt s kočkou pomáhá rozvíjet také estetické a hudební cítění u dětí v rámci herních terapií, např. produkci divadelních her. Pomáhá jim v soustředění a hlavně je rozveseluje a pobízí ke komunikaci.

Hipoterapie

Hlavní klientskou skupinou využívající léčebného působení koně neboli hipoterapie a hiporehabilitace jsou děti s DMO – onemocněním dětskou mozkovou obrnou. Tohoto způsobu léčby využijí rovněž klienti s narušenou hybností různého druhu – skolióza, narušený nebo omezený pohyb v důsledku různých onemocnění a úrazů, ztráta končetin a podobně. Hipoterapie pomáhá při léčbě příznaků roztroušené sklerózy, poruchách kyčlí i po úrazech páteře. 

Hipoterapie je ve své podstatě metodou fyzioterapie, která využívá přirozený pohyb a krok koně, využívá přenosu impulzů pohybu koňského hřbetu na klienta. O tom, co obnáší chov chameleona, jsme psali.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu