|  HOBBY
so 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Dům
Kuna je roztomilý, ale nevítaný host 

Když se kuna zabydlí na vaší půdě, čeká vás mnoho nepříjemností. Tipy, jak se nezvaného hosta zbavit

02. května 2020 12:00 / Depositphotos
 62   3
Kuna je roztomilým, ale nechtěným obyvatelem půdy, domů či chat. Hlavně v noci dělá neskutečný rámus a působí i škody na zařízení. Boj s kunou je náročný a výsledek nejistý. Když se kuna zabydlí na vaší půdě, je to hodně nepříjemná záležitost. Zbavit se kun vyžaduje notnou dávku pevných nervů. Každý, kdo boj s kunou svedl, ví, že je to běh na dlouhou trať. Možná vám pomůže pár rad, jak kuny z domu vyhnat.

Kuna skalní je noční tvor, v noci proto dělá neskutečný randál a její trus odporně páchne. Navíc vám na půdě může toto zvířátko nadělat pořádnou a docela drahou paseku - s oblibou totiž likviduje zateplení!

Škody mohou jít do desítek tisíc korun

Kuny si na vaší půdě pochutnají nejen na střešní izolaci, ale s přehledem vám rozkoušou i elektrické vedení. Škody pak mohou jít do desítek tisíc korun. Nejlepší prevencí je utěsnění veškerých škvír a dobré podbití střechy. Když se už ale kuna u vás doma zabydlela, máte několik možností, jak se jí zbavit.

Lidé se kuny snaží vyhnat nejrůznějšími způsoby a je nutné informovat, že jde o značně nevyzpytatelné zvíře. Co funguje na jednu kunu, nemusí zabrat na druhou. Obrňte se proto trpělivostí a zkoušejte, třeba některá z rad zafunguje.

Moderní způsoby

K nejmodernějším způsobům, jak se kuny v domě zbavit, se řadí odpuzovače vysílající signály, které jsou pro zvíře velmi nepříjemné. Mohou být akustické či ultrazvukové. Hrozí však, že si na ně kuna zvykne. Pak můžete zkusit i spreje či pachové tyčinky proti kunám.

Silná vůně

Pokud máte doma nějakou hodně silnou voňavku, zkuste ji nastříkat po půdě. Některým kunám to prý vadí tak, že si radějí sbalí svých pět švestek a jdou o dům dál.

Moč domácích mazlíčků

Kunám prý nevoní ani psí či kočičí moč. Dokážete-li své čtyřnohé mazlíčky přimět k tomu, aby se vám na půdě vymočili, možná to kunu z půdy vypudí.

 

Lidské vlasy

Někdo nedá dopustit na lidské vlasy, které prý kuny nesnášejí. Snadno je získáte u každého kadeřníka. Vlasy pak rozházejte po půdě nebo je dejte do silonek a v prostoru je zavěste. Ideální jsou prý pánské vlasy bez chemického ošetření barvou a nejlépe údajně funguje, když jde o vlasy ostříháné nasucho před umytím.

Světlo

Kuny prý nesnášejí světlo, takže můžete vyzkoušet nějaký odpuzovač na bázi světla. Nejlépe uděláte, když pár nocí necháte na půdě trvale rozsvícené světlo.

Hluk

Další z věcí, které kuna nemá ráda, je hluk. Zapněte jí na noc trochu hlasitěji rádio a udělejte kuně pořádnou diskotéku. Pokud by vás hudba rušila ve spánku, dejte si špunty do uší. Pár nocí to vydržíte a pokud právě toto vaši kunu z domu vypudí, stojí to určitě za to. Někdy prý zabírají také ultrazvukové odpuzovače. Jde ale o nákladnější způsob s nejistým výsledkem. Na některé kuny to totiž vůbec nezabírá.

Chlorové vápno

Kuna je velmi čistotné zvíře, což vám v případě chlorového vápna nahrává. Rozsypte ho po podlaze. Kuně bude vápno na tlapkách vadit a bude si je olizovat. Nejde ale o žádnou pochoutku. Kuna zjistí, že jí to nechutná a po čase ji to možná přestane bavit a raději vaši půdu opustí. Stejně údajně funguje i rozsypaný prášek na praní.

Nafta

Některým lidem se podařilo zbavit kun díky prostěradlu namočeném v naftě nebo v naftalínu. Pořádně nechejte látku nasát, pak ji roztrhejte na menší kousky a rozházejte je po půdě.

Její přítomnost má i svá pozitiva

Kuna skalní dokáže způsobit spoustu škod a probděných nocí, na druhé straně však její přítomnosti v domě nelze upřít pozitivum, a to zbavení se potkanů a myší, které kuna důsledně loví. Psali jsme také: Rybenky doma nikdo nechce. Málokdo totiž ví, že jsou pro nás i užitečné

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu