|  HOBBY
út 22. října, svátek má Sabina, zítra Teodor
Dům
Život s domácími mazlíčky je obvykle spojený s častější potřebou úklidu 

Pohromy domácích mazlíčků aneb jak odstranit loužičku z koberce či chlupy ze sedačky

29. dubna 2020 14:15 / Depositphotos
 2   0
V mnoha českých domácnostech žijí také domácí mazlíčci, ať už jde o kočky nebo psy. Jenže když na to přijde, dokáží v bytě napáchat pořádný nepořádek. Obzvláště chlupy nacházíte prakticky všude, na podlaze i sedačce. A v případě mláďat se čas od času nevyhnete ani nějaké té loužičce. Častějšímu úklidu domácnosti se tak určitě nevyhnete.

Čtyřnozí chlupáči přinášejí svým páníčkům spoustu pozitiv, ale na druhou stranu je třeba počítat s častějším a důkladnějším úklidem, tedy pokud chcete mít čistou domácnost. Jak ale po svých chlupatých kamarádech správně a efektivně uklízet? Chce to znát pár dobrých fíglů.

Zbavit se chlupů, které jsou na oblíbené sedačce, v koberci a často i v posteli, dá někdy pořádně zabrat. Přesto ale existuje několik základních triků, které vám s takovým úklidem nemálo pomohou. To samé se týká i loužiček. Odstranit je z podlahy není téměř žádný problém. Horší je to ale s kobercem.

Odstraňování loužiček z koberce

Vyskytne-li se nedopatřením loužička na koberci nebo na sedačce, jako první pomoc můžete zkusit vodu, ocet a jar. Ze všeho nedřív se ale snažte pomocí papírových ubrousků nebo čistého a dobře savého hadříku loužičku co nejvíce vysušit. Teprve pak začněte flek čistit vodou, do které přidáte ocet a jar.

Pokud je skvrna staršího data, navlhčete ji čistou studenou vodou, a to od okraje skvrny směrem ke středu. Na vlhký povrch aplikujte enzymatický čistič skvrn od moči a nechejte působit tak dlouho, jak píší v návodu. U koberců z  přírodních materiálů zkontrolujte, zda je možné použít přípravek i na přírodní materiály. Na enzymatický postřik položte obklad z utěrek navlhčených studenou čistou vodou. Obklad zatižte a nechejte působit přes noc. V případě potřeby postup opakujte.

Chlupy

Velkým problémem domácností, kde žijí psi a kočky, jsou všudypřítomné chlupy. Jejich absolutní odstranění je nemožné, ale potřebujete-li se rychle zbavit alespoň chlupů na sedačce, které jsou vidět, nejlepší variantou je mokrý hadřík. Chuchvalce chlupů, které setřete mokrým hadříkem, pak jednoduše vysajete.

Můžete si také navléct rukavici a přejeďte s ní čištěnou plochu. Chlupy se na ni přilepí. Stejně tak lze použít doktorské gumové rukavice, zahradnické s gumou na dlani nebo koště s gumovými štětinkami. Pro lepší efekt můžete rukavice ještě lehce navlhčit. O tom, jak se snadno zbavit zvířecích chlupů z oblečení, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu