|  HOBBY
so 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Zahrada
Na užitkové zahradě lze pěstovat cokoliv, co se vám hodí 

Čerstvé plody chutnají nejlépe. Vyberte si správné odrůdy a pěstujte si je na zahradě

25. dubna 2020 16:24 / JumpStory
 0   0
Při projektování zahrad se setkáváte s tzv. užitkovou zahradou, jež nemá být jen krásná, ale i plná ovoce a zeleniny, které můžete hned konzumovat. Velkou předností tohoto typu zahrady je, že v ní můžete vypěstovat plody bez použití chemických látek. Stačí k tomu vybrat odolné odrůdy.

Existují odrůdy cuket, které jsou rezistentní k řadě viróz, šlechtitelé okurek, paprik, rajčat a jahod se zaměřují vedle chuťových vlastností a výnosu i na dobrý zdravotní stav nových odrůd. 

Začínáme

Pokud se rozhodnete založit užitkovou zahradu, musíte si dobře rozmyslet, jak ji rozvrhnete. Kromě velikosti plochy musíte také zohlednit, jak budete zalévat zahradu. Musíte zvážit, kolik času můžete péči o ni věnovat. Jestliže na zahradu máte jen několik hodin týdně, zvolte méně náročné plodiny. Patří mezi ně kanadské borůvky, nízké ovocné stromky, ty stačí správně zasadit a několikrát zalít.

Mezi náročnější druhy patří jahody, které musíte na jaře očistit a pohnojit. Ze zeleniny jsou nenáročné ředkvičky, salát, špenát, mrkev. Při plánování nezapomínejte na bylinky. Kromě tymiánu, bazalky, šalvěje či máty můžete pěstovat i nenáročnou levanduli nebo měsíček.

Ze záhonu na stůl

Užitkovou zahradu si opravdu užijete, když v ní vytvoříte prostor, kde můžete sklizeň přímo zpracovat. V části zahrady můžete mít zahradní nábytek i gril. Důležitý je také zdroj pitné vody, ve kterém budete moct na zahradě ovoce a zeleninu omýt. Pokud máte užitkovou zahradu na teplém a suchém místě, můžete ji ohraničit révou vinnou, která se bude pnout po drátěné opoře. Praktickou součástí užitkové zahrady je kompostér, do něhož budete dávat nezpracované zbytky ovoce a zeleniny. Fantazii se přitom meze nekladou a je jen na vás, jakou skladbu užitkové zahrady si navrhnete a vytvoříte. Nejdůležitější přitom je, abyste tam mohli trávit příjemný čas s rodinnou a přáteli.

Jedlé letničky a bylinky

Do užitkové zahrady se dobře hodí i směs letniček a bylinek nazvaná jedlá. Obsahuje patnáct druhů – máky, afrikány, slunečnice nebo kopr, které můžete využít v teplé i studené kuchyni. Zakládá se formou přímého výsevu. Péče o ni vám moc práce nezabere. V průběhu prvních dvou týdnu musíte vydatně zalévat, aby mohla semínka v půdě začít klíčit, a jednou nebo dvakrát směs proplét. Pak už se můžete jen těšit až do zámrazu. Dále čtete: S výsadbou mrkve a další zeleniny vám pomůže toaletní papír. Plodiny budou lepší než kdy jindy.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu