|  HOBBY
čt 24. října, svátek má Nina, zítra Beáta
Ostatní
Teplo a vysoká vlhkost hraje do not roztočům 

Pokud dáváte peřiny v teplých dnech větrat ven, vytváříte v nich ideální podmínky pro život roztočů

08. května 2020 08:56 / Archiv
 12   0
Dáváte na jaře či v létě peřiny vyvětrat na balkon, zahradu či do oken? Pak v nich ale vytváříte ideální podmínky pro život roztočů. Roztoči pak za svůj život vyprodukují až 200krát více exkrementů, než sami váží. Ideální podmínky pro jejich zdárný rozvoj je teplota 22 až 26 °C, tma a vlhkost 70 až 80 %.

Ráno vytáhnout peřiny na balkon a nechat vyvětrat, to je běžná praxe mnoha domácností. Jenže s příchodem jara je dobré s tím přestat. Teplo totiž milují roztoči. Ti představují významný alergen, který dokáže potrápit.

Roztoče milují teplo a vlhkost

Nejvhodnější podmínky pro růst roztočů jsou teploty mezi 22 až 26 stupni Celsia a vlhký vzduch. Jako nejpříznivější se uvádí vlhkost v rozmezí 70 až 80 procent, přežijí i při padesáti procentech. Nižší už na ně působí nepříznivě.

Pokud tedy větráte peřiny na jaře a v létě po ránu, nabízíte těmto škůdcům ideální podmínky. Nejenže se teplota pohybuje zpravidla na ideálních hodnotách, ale to samé platí i pro vlhkost. Ta během dne kolísá a právě po ránu bývá nejvyšší. 

Rozhodně to ale neznamená, že je lepší peřiny hned po probuzení zastlat pod přehoz nebo dát do peřiňáku. Přikrývky a polštáře byste měli každý den protřepat. Je také důležité, aby se z nich uvolnila vlhkost, která se do nich dostane během noci. Proto ráno pořádně vyvětrejte ložnici, a pokud přes postel dáváte přehoz nebo uklízíte peřiny do peřiňáku, učiňte tak až několik hodin po větrání.

Při spaní se potíme

Peřiny budou teplé a vlhké a roztoči se mohou radovat. Během noci totiž v průměru každý z nás vypotí – aniž by si toho většinou všiml – půl litru tekutiny.

Už je vám asi jasné, kdy je nejvhodnější čas pro větrání peřin. Ano, je to zima. Ideální počasí je tak kolem mínus pěti stupňů Celsia s mírným větrem. V těchto dnech se vyplatí peřiny venku větrat.

Pomohou protiroztočové povlaky a pravidelný úklid

Jenže pokud bojujete s roztoči, až tolik vám to nepomůže. Větrání v mrazu na půlhodinu až hodinu se hodí hlavně pro ty, kteří s alergiemi a vlhkem doma nebojují.

Mráz totiž hubí roztoče, jenže nezničí alergeny, které už roztoči uvolnili. Výsledek vymrazování peřin je tedy dost slabý. Od roztočů vám pomůžou spíše protiroztočové povlaky a pravidelný úklid postele i lůžkovin.

Pořiďte si chránič matrace

Riziko zdravotních problémů může eliminovat chránič matrací, který dokáže přítomnost roztočů a bakterií výrazně eliminovat.

Povlečení je potřeba pravidelně měnit

Povlečení by se mělo měnit jednou za 14 dnů, ideálně však každý týden. Nezapomeňte na to, že součástí ložního prádla je také prostěradlo, které vyžaduje obměnu stejně často. Také samotné přikrývky a polštáře je potřeba alespoň dvakrát ročně vyprat nebo dát do čistírny.

Pokud navíc máte sušičku, vytáhne vám z nich další prach, případně psí chlupy. Divili byste se, kolik takových pozůstatků i po řádném vyprání nejen na povlečení, ale i v peřinách a polštáři zůstává. Při obměně ložního prádla je také vhodné matrace vysát speciální prachovou hubicí. Psali jsme také: Nejčastější chyby, kterými si lidé nejvíce ničí osušky a ručníky.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu