|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Dům
Jídelní stůl je důležitý kousek nábytku, jehož výběr není radno podceňovat 

Při výběru jídelního stolu nezáleží jen na velikosti a materiálu. Důležitý je i tvar

18. února 2020 09:24 / Depositphotos
 0   0
Sejít se doma s celou rodinou u prostřeného stolu, to dělá tu správnou pohodovou atmosféru. I proto je dobré věnovat výběru jídelního stolu náležitou pozornost. Snažte se vyhnout kompromisům a volte stůl tak, aby se vám u něj sedělo co nejlépe.

Nabídka jídelních stolů je obrovská a vybrat by si tak měl každý. Poradíme, na co se při pořizování nového stolu zaměřit, abyste později svého výběru nelitovali.

Poměrně zásadní otázkou je, kdo u stolu bude sedávat. Zvažte důkladně zejména počet lidí, s nimiž budete jíst, a dále třeba to, zda u stolu budou jíst také děti. Tyto údaje je třeba zvážit zejména ve vztahu k velikosti stolu.

Zvolte správnou velikost

Je jasné, že každý musí mít u stolu své místo, a toho místa musí mít dost natolik, aby se například dva sousedi při jídle o sebe netřeli lokty. Platí tedy, že by každý měl pro své pohodlí mít k dispozici alespoň půl metru. Samozřejmě čím víc, tím líp, ale pokud chcete ušetřit každý centimetr, ale nechcete slevit ze svého pohodlí, 50 centimetrů je míra, se kterou byste měli počítat. U stolů kruhového tvaru je to pochopitelně těžší spočítat, proto vezměme jako základ průměr stolu. Pro čtyři lidi bude bohatě stačit deska o průměru jednoho metru. Pro každého strávníka navíc pak musíte vždy k průměru připočítat dalších 25 centimetrů.

Důležité rozměry

Aby se vám pohodlně jedlo, musíte myslet i na to, aby výška desky byla tak akorát, a stejně tak na optimální rozdíl mezi výškou desky stolu a židle. A co je akorát? Desky stolu jsou zpravidla 75 – 78 centimetrů nad zemí. Tato výška zaručí, že se většina strávníků nebude muset k jídlu hrbit ani nijak zvlášť natahovat. Optimální výška sedáku židle se pak pohybuje okolo 45 centimetrů. Taková hodnota zajistí, že budete mít kolena pěkně v pravém úhlu a chodidla na zemi. Dětem je pak vhodnější pořídit nějaký podsedák, aby u stolu seděly tak, aby se k jídlu nemusely natahovat.

Tvar stolu

Než si domů jídelní stůl pořídíte, budete si muset také rozmyslet, jaký tvar zvolíte. Každý má něco do sebe.

Obdélník

Zřejmě nejoblíbenější je obdélníkový tvar. Zaručí pohodlí všem stolovníkům při relativně velké úspoře prostoru v jídelně nebo kdekoli jinde, kde budete zrovna jíst. Pro čtyřčlennou společnost u stolu je pak ideální velikost 120 x 80 centimetrů. Ovšem pokud vám to prostorové dispozice umožní, neváhejte a investujte do něčeho většího.

Čtverec

Stůl čtvercového tvaru je ideální volbou pro ty, kteří jedí nejčastěji pouze ve dvou a nemají místa zrovna nazbyt. Pokud deska bude mít alespoň hranu o délce 80 centimetrů, najíte se opravdu pohodlně. Můžete jej pak, na rozdíl od toho kulatého, umístit přímo ke zdi a uspořit mnoho cenných centimetrů až decimetrů.

Kruh

Stůl kruhového tvaru je velmi oblíbeným prvkem v jídelnách po celém světě. Sedět v rodinném kruhu společně u jídla a neřešit, kdo bude sedět v čele, je příjemné. Problém může být to, že takový stůl zabere mnohem více prostoru než hranatý, protože ten kulatý prostě ke zdi nepřitlačíte. Musí být tedy v místnosti volně, a to tak, aby k němu byl možný přístup ze všech stran.

Ovál

Podobně, jako u kruhového tvaru, je tomu i v případě oválného stolu. K němu se pochopitelně vejde ještě více lidí, a stejně jako stůl kulatý působí velmi elegantně a neotřele. Rodiče malých dětí pak jistě ocení to, že tento stůl nemá žádné ostré, a tedy nebezpečné hrany. O tom, jak si doma zařídit pracovní kout, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu