|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Stěna z živých rostlin vytvořená profesionály není levnou záležitostí, můžete si ale zelenou zástěnu vytvořit i za zlomek ceny 

Prostor lze rozdělit různými způsoby. Třeba pomocí stěny z živých rostlin

04. února 2020 13:36 / Internet
 2   0
Mnoho lidí doma řeší, jak co nejlépe rozdělit místnost na více zón. Někdy kvůli většímu soukromí, jindy proto, aby opticky oddělili třeba kuchyň od obývací části. Jde to i pomocí živých rostlin. Zástěna pak působí lehce a přirozeně.

Dnes už existují profesionální firmy, které vám doma vytvoří dokonalou stěnu z živé zeleně. Do speciální konstrukce rozmístí závěsné kontejnery a do nich pak vloží hydroponicky pěstované rostliny. Jenže toto řešení není vůbec levné. Ale ani v případě, že obracíte každou korunu, nemusíte se svého snu o zelené zástěně vzdát. Stačí být jen trochu nápaditý.

Krásná i praktická

Vytvořit příčku z živých rostlin nemusí být tak finančně náročné, jak se zdá. Navíc získáte ojedinělý designerský kousek, který se stane nepřehlédnutelnou ozdobou vašeho bytu. Také je třeba vzít v potaz i praktickou stránku. Zelená stěna z živých rostlin zvlhčuje vzduch a navozuje pocit pohody, bude se i vám lépe dýchat. Výrazně ubude také stresu, protože jak známo, pohled do zeleně člověka uklidňuje.

Visící ve vzduchu

Pokud toužíte po tom, aby vaše zelená stěna z rostlin působila co nejvíce étericky, nechejte ji jednoduše viset ve vzduchu. Na ocelová lana zavěste dřevěné police s otvory, do kterých vsadíte květináče. Aby celek vypadal dobře, nezapomeňte barvu květináčů sladit se zbytkem interiéru. Také se ujistěte, že závěsný systém váhu polic a květináčů opravdu unese.

Dotek přírody

Pokud milujete přírodní styl, můžete jednu stranu policového systému vytvořit pomocí silné větve. Zbavte ji kůry a případně vyhlaďte smirkovým papírem. Na police pak rozestavte květináče. Celkový dojem dělá však nejen samotná konstrukce zástěny, ale také výběr rostlin. Dobře se na policích budou vyjímat převislé rostliny, které navodí pocit záclony.

Lehce industriální

Zástěna z živých rostlin se skvěle vyjímá i v moderních industriálních interiérech. Zde nejlépe zapadne vzdušná kovová konstrukce, do které vsadíte dřevěné truhlíky a bedny různých velikostí. Nádoby, do kterých budete květináče dávat, můžete vyrobit třeba ze starých dřevěných palet.

Jde to i bez práce

Pokud nevíte, jak si konstrukci vyrobit, nelamte si zbytečně hlavu. Dobře vám poslouží i lehká šatní tyč s policí na boty, kterou pořídíte v prodejně nábytku. Lidé tento štendr často využívají třeba v předsíni nebo v ložnici a stojí do 350 korun. Na spodní polici určenou na obuv postavte květináče s popínavými rostlinami a mezi horní tyčí a drátěným botníkem navažte špagátky, po kterých se vaše plazivky budou pnout. O tom, jak si doma vytvořit zahradu na niti, tedy kokedamu, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu