|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Dům
Pokud pracujete z domu, dlouho si se sedačkou a notebookem v klíně nevystačíte 

Domácí pracovní kout je potřeba dobře promyslet. I malá chyba vám může způsobit bolesti zad

31. ledna 2020 17:44 / Depositphotos
 0   0
Pokud se doma chystáte zařídit pracovní koutek, rozhodně nic nepodceňte. Mnoho lidí totiž sází spíše na vzhled než na technické parametry. Jenže pak se tato chyba projeví velkými a často i vleklými bolestmi zad.

Takzvaný home office neboli práce z domu je v posledních letech čím dál rozšířenější. Pokud i vy pracujete z domu, bez pracovního stolu a dobré židle se zřejmě neobejdete. A pokud třeba u počítače strávíte několik hodin v kuse, je důležitá ergonomie sezení. A s tou souvisí správný výběr nábytku.

Správný pracovní stůl

Když lidé vybírají nový nábytek, často se nechají zpočátku strhnout krásným designem a vybírají podle toho, co se jim do již zařízené domácnosti hodí. U nábytku do pracovny nebo do studentského pokoje by však na prvním místě měla být jeho kvalita, respektive ergonomie.

Často se mluví o ideální nebo standardní výšce pracovního stolu. Logicky vzato je to ale nesmysl. Každý člověk je jinak vysoký, proto nelze uvést jedno konkrétní číslo. Obecně se uvádí optimální výška stolu v rozsahu 60 – 72 cm. Má to však svá ale.

Nízko položená deska stolu způsobí zbytečné hrbení zad, vysoká zase nadměrné namáhání krku a ramen. Je třeba proto přistupovat k výběru stolu individuálně a pokud je to nutné, raději si nechejte stůl vyrobit na zakázku.

Pravidlo pravých úhlů

S výběrem stolu souvisí také nákup kvalitní pracovní židle. Tou nejlepší volbou je polohovatelná židle s područkami a nastavitelnou tuhostí. Ideální je vybírat stůl i židli zároveň. Je totiž potřeba si vyzkoušet (nebo doma před objednávkou přeměřit), v jaké výšce potřebuje dotyčná osoba sedět, aby měla dostatečné pohodlí.

Stejně jako u stolu je i výška židle subjektivní. Při sezení byste měli pamatovat na pravidlo pravých úhlů – lýtko se stehnem svírá pravý úhel, přičemž chodidla leží celá na podlaze. Důležitý je také opěrák zajišťující přirozené zakřivení páteře.

Špatně zvolená židle může vést k problémům s páteří, svaly, klouby i celým oběhovým systémem. Ten se naruší v okamžiku, kdy vám ze židle visí nohy ve vzduchu, nebo je nepřirozeně krčíte pod sedákem.

Jak správně sedět u pracovního stolu

Pořídit si kvalitní židli je jedna věc, ale ani sebelepší produkt vám nepomůže, pokud na židli nebudete správně sedět. Držte se těchto rad:

  • Využívejte celou plochu sedáku židle, tzn. seďte úplně vzadu, abyste měli co největší kontakt s oporou zad.
  • Správný posed u stolu = stůl co nejblíže u těla. Čím je vzdálenost mezi vámi a stolem větší, tím větší budete mít problémy s držením těla.
  • Područky slouží pro oporu loktů, ne zápěstí.
  • Chodidla musejí ležet volně na podlaze. Pokud nastane problém, např. u malých dětí, využijte podložku.
  • Předloktí je volně ve vzduchu, na stole je jen zápěstí. V případě práce s myší je dobré používat ergonomickou podložku, která zajistí jeho správnou polohu.
  • Správné držení krční páteře ovlivňuje také výška monitoru, tedy úhel pohledu. Horní okraj obrazovky by proto měl být ve výšce očí.
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu