|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Pokojové květiny v zimě často napadají různí škůdci 

Se škůdci pokojových rostlin lze účinně bojovat i ekologicky

25. ledna 2020 12:00 / Depositphotos
 1   0
Zima je pro většinu pokojových rostlin poměrně náročným obdobím. Musejí se totiž srovnat s nedostatkem denního světla, ale také s přeléváním nebo suchým vzduchem v bytech. Není proto výjimkou, že vaši zeleň napadnou nějací škůdci. Zatočit s nimi lze i bez chemie.

Na škůdce pokojových rostlin je k dostání celá řada různých chemických preparátů. Často ale zahubí i to, co nechcete. Vhodnější variantou jsou proto insekticidní prostředky na přírodní bázi. Výběr je velmi široký.

Svilušky

Jde o drobné roztoče, které pouhým okem spatříte jen horko těžko. Rostliny napadené sviluškami ale poznáte docela snadno. Mají na sobě pavučinky a listy žloutnou mezi žilnatinou. Sviluškám svědčí teplý a suchý vzduch, takže se objevují především v zimním období. Proti sviluškám pomáhá rosení.

Se sviluškami si hravě poradí přirození predátoři, například draví roztoči, berušky či vosičky. Seženete je na internetu. U slunéček jsou dodáváni dospělci, popřípadě larvy, které jsou uzavřené volně v papírových trubičkách zatavených do mikrotenu. V obalech bývá přítomno malé množství potravy, aby hmyz vydržel. Dravé roztoče pak pořídíte na páskách, které lze na rostliny pověsit.

Bylinkový postřik

Doma si proti sviluškám můžete vyrobit také bylinkový postřik z heřmánku nebo cibule. Heřmánkový připravíte tak, že 5 až 6 lžic květů zalijete litrem vroucí vody a necháte louhovat. Výluh přecedíte přes sítko nebo punčochu. Hotový roztok zřeďte v poměru 1 : 5 a stříkejte na rostliny každé 3 až 4 dny po dobu tří týdnů.

Na cibulový odvar vezměte slupky z několika cibulí, zalijte je vroucí vodou a nechte 3 dny louhovat. Výluh přeceďte přes sítko nebo punčochu, nalijte do nádobky s rozprašovačem a rostliny důkladně postříkejte. Po několika dnech postřik zopakujte. Nezapomeňte, že je důležité postřik aplikovat především na spodní stranu listů.

Mšice

Mšice jsou známí škůdci, kteří škodí především sáním listů. Listy jsou pokroucené a lepkavé. Mšic se můžete rovněž zbavit pomocí přírodního predátora. Skvěle funguje například zlatoočko, parazitická vosička nebo slunéčko sedmitečné. Mšicemi se živí jak larvy slunéčka, které dokáží za měsíc zlikvidovat víc než tisícovku mšic, tak i dospělí jedinci.

Mýdlový či olejový postřik

Vyzkoušet můžete také některý z domácích postřiků. Například mýdlový nebo olejový. Jednu až dvě polévkové lžíce tekutého mýdla nebo saponátu rozpusťte ve 2,5 litrech vody. Roztok nalijte do rozprašovače a aplikujte na rostliny, a to na vrchní i spodní stranu listů. Tímto způsobem ošetřujte rostlin alespoň jeden týden.

Na pomoc si můžete vzít i olej. V litru vody rozpusťte decilitr řepkového oleje a použijte na rostliny.

A pokud máte přístup ke kopřivám, posekejte jich asi půl kilogramu, zalijte pěti litry vody a vylouhujte. Druhý den zřeďte výluh v poměru 1 : 5 a máte hotovo.

Molice

Tento bílý drobný hmyz saje na spodní straně listů. Při vyrušení hromadně vylétávají a zase se vracejí na listy.

I v případě molic můžete využít dravý hmyz, a to třeba slunéčko sedmitečné. A pokud si ještě pořídíte tropickou vosičku Encarsia formosa, získáte opravdu účinného protivníka proti molicím. Vosičky do těl molic kladou svá vajíčka a ta, jakmile se líhnou, roztrhají molice na kusy.

Octový postřik

Mezi další metody se dají zařadit nejrůznější roztoky vody s octem, jarem nebo olejem, kterými se dají napadené rostliny otírat. Zkusit můžete také výluh z kopřiv. Stačí namočit kopřivy na několik dní do vody, aby se vytvořil výluh a tím poté rostliny opláchnout. Molice údajně tuto "smrdutou" vodu nesnášejí.

Nejlepší je prevence

Nejlepší ochranou před škůdci je ale samozřejmě prevence. Co vše můžete pro zdraví svých pokojovek udělat?

  • Rostliny nepřelévejte – v zimě potřebují mnohem méně vody než v létě. O tom, jak pokojovku zachránit, když ji přelijete, jsme psali zde.
  • Udržujte vysokou vzdušnou vlhkost (rosení, odpařovací misky).
  • Nevystavujte rostliny náhlým změnám teplot (větrání, průvan).
  • Důkladně si prohlédněte rostliny, které kupujete.
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu