|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Špinavá marace vašemu zdraví neprospívá 

Udržovat matraci v čistotě by měla být samozřejmost. Usnadněte si práci jednoduchými triky

25. ledna 2020 08:28 / Depositphotos
 4   0
Pokud se nechcete každé ráno budit rozlámaní, musíte si pořídit kvalitní matraci. Jen to ale nestačí. O matraci se také musíte pravidelně starat a udržovat ji v čistotě. Jinak doslova hazardujete se svým zdravím.

Pokud si pořídíte matraci s oddělávacím potahem, můžete jej vyprat v pračce nebo odnést do nejbližší čistírny. Ale údržbu vyžaduje i samotná matrace. Kromě roztočů a plísní ji může znečistit i rozlitý nápoj, krev, pot a jiné tělesné tekutiny. Všechno se dá naštěstí zvládnout, pokud znáte pár užitečných triků.

Vysavač je základ

Prach, pyl, roztoče a jiné nečistoty se do matrace dostanou, ať děláte cokoli. S jejich odstraněním vám pomůže vysavač. Matraci nejdříve povysávejte z jedné strany. Odstranit pachy, které se v matraci nahromadily, můžete pomocí sody bikarbony. Posypejte sodou matraci a rozetřete houbičkou nebo jemně kartáčem, aby se dostala i dovnitř. Po 10 – 15 minutách matraci opět povysávejte. Soda bikarbona na sebe naváže vlhkost i mastnotu. Následně matraci otočte a proces zopakujte.

Zlikvidujte skvrny

Skvrny od potu, krve, moči, kávy nebo vína je potřebné odstranit co nejdříve, aby nestihly zaschnout a „zažrat“ se do látky. Vyčistit lze ale i starší skrvny, jde to ale o něco hůře než u čerstvých fleků. V obchodě seženete hned několik různých přípravků na čištění fleků, výborný čistič si však můžete připravit i sami doma. Se skvrnami od kávy nebo vína vám například pomůže citronová šťáva nebo octový roztok.

Na skvrny od moči zase zabírá směs sody, octa, čisticího prostředku, dezinfekce a vody. Na dvě polévkové lžíce použijte jednu polévkovou lžíci octa, čajovou lžičku běžného čisticího prostředku, jednu až dvě kapky dezinfekce a jednu čajovou lžičku vody. Smíchanou směs naneste na flek a vlhkým hadříkem šetrně skvrnu vyčistěte. Nakonec nasypte na skrvnu sodu bikarbonu, nechejte působit několik hodin a povysávejte. Zbavíte se tak nejen fleku, ale i zápachu. Návod na jiný účinný čistič vhodný na odolné skvrny na matracích najdete v našem článku zde.

Matraci otáčejte

Každou matraci byste měli pravidelně otáčet, aby se neproležela, podle odborníků je vhodné matraci otočit tak jednou za čtvrt roku. Důležité je i měnit povlečení a prát potah na matraci, abyste zabránili šíření alergenů a roztočů. Také je třeba matraci nechat vyvětrat, nejlépe každé ráno odložte polštáře a peřiny bokem a místnost pořádně vyvětrejte. I tímto způsobem totiž eliminujete vznik plísní. Pomůže i to, pokud je pod postelí volný prostor, aby mohl proudit vzduch.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu