|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Puntíkovaný květináč rozveselí každou domácnost 

Oživte svůj byt veselými květináči. Puntíky jsou sázkou na jistotu

28. ledna 2020 09:35 / Pinterest
 4   0
Pokud máte doma staré keramické květináče, můžete je snadno a hlavně velmi levně zkrášlit a vytvořit z nich krásné bytové doplňky. A nemusíte být ani nijak extra zruční.

Někdo používá plastové květináče, někdo keramické. Oba materiály mají svá pozitiva i negativa. Květináči z pálené hlíny nevadí vysoké teploty ani slunce. Díky své poréznosti propouští k substrátu, a tím i ke kořenům, vzduch. Dovoluje pozvolné odpařování vody ze substrátu. Může však působit poněkud fádně. To se ale dá jednoduše vyřešit. Květináči dejte novou tvář.

Ozdobit si květináč lze mnoha rozmanitými způsoby. My vám tentokrát ukážeme, co s květináčem dokáže obyčejný puntík. Puntík patří mezi klasické vzory. Někdy je populárnější více, někdy méně. Loni zažil puntíkovaný vzor v módě velký boom a ten pokračuje i letos. Působí svěže, moderně, ale i elegantně či retro. Záleží na celkovém dojmu.

Na tmavé barvy dejte pozor

Tmavý květináč do sebe při intenzivním slunečním osvitu naakumuluje teplo, což rostlině moc neprospěje. Podřiďte tomu proto výběr barvy a pokud víte, že květináče dáte na silně osluněná místa, raději zvolte světlé odstíny. Rostliny vám za to v parném létě poděkují. Pokud ale chystáte dát květináč na okno, kde příliš moc slunečních paprsků nedopadá, nebojte se použít ani tmavé barvy.

Pomocníci pro dokonalý tvar

Možná se obáváte, že nemáte tak pevnou ruku, abyste zvládli nakreslit perfektní puntíky. Není se čeho bát. Pokud budete dělat jen maličké tečky, nemáte co pokazit. V případě větších puntíků si zase můžete pomoci třeba kulatou houbičkou na make-up, kterou použijete v podstatě jako tiskátko - namočíte do barvy a obtisknete na květináč. Vytvořit si můžete také různé šablony z papíru nebo samolepky.

Začněte podkladem

Ze všeho nejdříve květináč očistěte a nechejte dokonale uschnout. Pokud chcete mít jistotu, že bude květináč opravdu suchý, připravte si jej už den dopředu. Celý květináč natřete základní barvou. Použijte akrylové barvy, protože květináče pak můžete dát i ven. Déšť jim nebude vadit a obrázku se nic nestane. Pokud použijete jiné barvy, musíte celý květináč přestříkat bezbarvým lakem. Základní barvu nechejte opět dobře vyschnout. Květináč můžete natřít jen jednou barvou, ale klidně můžete zvolit i více odstínů, jak můžete vidět v naší fotogalerii pod článkem.

Hurá na puntíky

Na připravený květináč si nyní nakreslete puntíky. Malé tečky zvládne pomocí štětce každý, u větších puntíků vám poslouží různé šablony nebou kulatá houbička. Puntíky mohou být stejně velké či malé, ale mohou mít i různou velikost, záleží to jen na vás. Pokud se bojíte, že si barvu rozmažete, dělejte během kreslení přestávky a nechejte vytvořený vzor chvíli zaschnout. Vyhnete se tak případné nehodě a puntíky si nerozmažete. O tom, jak lze ze starého rozbitého květináče vytvořit kouzelnou skalku, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu