|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Ostatní
Mikrovlnka je praktický spotřebič, ale musí se správně používat 

Co byste nikdy neměli dávat do mikrovlnky. Jen příbory to rozhodně nejsou

26. ledna 2020 11:19 / Shutterstock
 4   0
Mikrovlnnou troubu má v domácnosti snad každý. Jde o velmi pohodlného pomocníka, díky němuž jsou naše pokrmy ohřáté za několik desítek sekund. Ano, mikrovlnka je praktický spotřebič, ale mnoho lidí netuší, jak ji správně používat.

Tak například téměř každý z nás ví, že do ní nepatří alobal, ale o jiných zakázaných předmětech či potravinách mnoho lidí vůbec netuší. Pojďte se podívat, co nedávat do mikrovlnky za žádných okolností.

Vejce

Chcete-li zabránit tomu, abyste z vaší mikrovlnky museli seškrabovat zbytky explodovaných potravin, vyhněte se určitě přípravě vajíčka natvrdo. Nehrozí sice nějaké smrtelné nebezpečí, ale úplná legrace to také není. Tekutina v syrovém vajíčku se totiž teplem rychle mění v páru, čímž zvětšuje svůj objem. To samozřejmě skořápka nevydrží a exploduje. Pokud tedy nechcete strávit hodiny čištěním mikrovlnky, případně malovat kuchyň, raději to nezkoušejte.

Syrové maso

Syrové maso nikdy v mikrovlnce neohřívejte a při rozmrazování masa nezapomeňte zvolit vhodný program. Předejdete tak pomnožení bakterií na mase a tím i případnému zkažení masa.

Plastové či papírové obaly

Vkládání potravin v papírových i plastových obalech do mikrovlnky je samostatnou kapitolou. Papírové tašky, v nichž máte zabalené něco, co chcete vložit do mikrovlnky, totiž většinou obsahují spoje s lepidlem. Toto lepidlo se pak teplem uvolňuje do jídla, což může být zdraví nebezpečné.

O plastových obalech snad ani nemusíme mluvit, a proto je lepší je do mikrovlnky vůbec nedávat. Jinak riskujete dobře zahřátý pokrm, ale s příchutí nebezpečných chemikálií.

Pozlacené a kovové nádobí 

Do mikrovlnné trouby skutečně talíře se zlatým ornamentem nebo nerezové misky nepatří. Pokud je tam dáte, spotřebič zareaguje i na sebemenší kovový proužek a zajiskří jak při ohňostroji.

Pozor na nebezpečné nic

Mikrovlnka se nemá pouštět naprázdno, a to z jednoduchého důvodu. Tento spotřebič ohřívá jídlo tak, že pomocí elektromagnetických vln ohřívá molekuly vody v jídle a nápojích. Pokud tyto vlny nemá co absorbovat, vaše mikrovlnka může jednoduše zkolabovat. A je dost pravděpodobné, že definitivně. Dále čtěte: Jednoduchý fígl, díky kterému vyčistíte toustovač bez námahy.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu